Havas-ügy: a BGF sem jogosan szedi a pénzt

Megindult a belső vizsgálat a Havas-iskolában az államilag finanszírozott hallgatóktól beszedett térítések ügyében. Időközben újabb bejelentésről értesült a Népszabadság: A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Kereskedelmi és Idegenforgalmi Karával kapcsolatban.

A törvény szerint csak olyan szolgáltatást fizettethetnek ki a hallgatókkal, mely nem kapcsolódik közvetlenül a képesítési követelményeik teljesítéséhez. A BGF Kereskedelmi és Idegenforgalmi Karán azonban az angol-német képzésen az idegen nyelv tanításáért szednek be külön díjazást. 150-170 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak „idegen nyelvű képzési hozzájárulás” címén. Ebben az ügyben már korábban is megkeresték Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmant, aki törvénytelennek nyilvánította ezt, állásfoglalását azonban vissza kellett vonnia, mert a diák a bírósághoz fordult az ügyben, ebben a szakaszban pedig nem tevékenykedhet az ombudsman. Az újabb megkeresések kapcsán azonban ismét állást foglalt az ügyben: a BGF ezirányú pénzbeszedése illegális.

Időközben megindult a vizsgálat a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézetében beszedett pénzek ügyében. Szabó Gábor rektor szerint a fejlesztésre beszedett pénz nem volt, és ma sem jogsértő.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint, ha bebizonyosodik, hogy valamely intézmény törvénysértést követett el, akkor felszólítja az intézmény vezetőjét annak megszüntetésére. Pokorni Zoltán, volt oktatási miniszter, a Fidesz alelnöke szerint a pénzt vissza kell fizetni a mostani és a korábbi diákoknak is. Véleménye szerint ő is, és Magyar Bálint is hibázott, amikor nem figyeltek föl erre az ügyre.

Címkék: Címoldal