Sorompókutya jelez ha piros a lámpa

Sorompókutya néven a vasúti átjárókban bekövetkező súlyos tragédiák megelőzésére kifejlesztett berendezést mutattak be szerdán Szegeden.

A sorompókutya lényegében egy adó-vevő rendszer, amely a fénysorompó piros jelzésére rádiójelet bocsát ki, amely hatására a gépjárműben elhelyezett vevő hangjelzést ad, ezzel figyelmeztetve a vezetőt a veszélyre – mondta Rácz Attila, a berendezést kifejlesztő munkacsoport vezetője újságíróknak.

A jelzés a közlekedési táblák elhelyezéséhez igazodva 150-200 méterről hallható, és az átjáróhoz közeledve egyre erősödik. A növekvő hangerő beavatkozásra készteti a sofőrt, mivel a kellemetlenségig fokozódó jelet csak a kocsi megállításával lehet megszüntetni – közölte a szakember.

Az egy átlagos autórádió árába kerülő berendezés felszerelhető autóbuszokba, vagy veszélyes anyagokat szállító teherautókba, de a rendszer személygépkocsik védelmére is alkalmas – tudatta Rácz Attila.

A szakember bízik a rendszer elterjedésében, hiszen az elmúlt évek súlyos tragédiái, mint a pörbölyi, vagy a siófoki baleset megelőzhetőek lettek volna a berendezéssel.

A sorompókutya tesztelést a szegedi Tisza Volán Rt. végzi autóbuszain, az első berendezéseket a veszélyeztetett útvonalakon haladó járművekbe építik be – mondta a szakember.

Címkék: Belföld: Mozaik