Sólyom egyetemi tanárokat nevezett ki

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn 106 egyetemi tanárnak adta át kinevezését Magyar Bálint oktatási miniszterrel együtt a Néprajzi Múzeum aulájában.

Az államfő szerint egyetemi tanárságra jutni a legmagasabb elismerés és pozíció, amit egy tudós tanár, egy tanító tudós elérhet. Ez egyben a legszabadabb pozíciók egyike, amelyet a szellemi autonómia fémjelez, és amelyet a tanítási és a kutatási szabadság alkotmányos joga garantál.


Ezt az egyetem intézményének eredeti koncepciója, miszerint a tanárok és a diákok együttes szellemi erőfeszítésére épül is alátámasztja, amit az egyetemi autonómia is körülbástyázott. A bolognai egyetem 1088 óta folyamatos működése tanúsítja e “nagyszerű intézmény életképességét”, amely mindaddig fennmarad, amíg az egyetem eredeti eszméje érvényesülhet.


Sólyom László megjegyezte, hogy az elmúlt években az intézményi struktúrák átalakítása állt előtérben. “Köztársasági elnökként ezekbe a vitákba csak szélsőséges szituációkban szólhatok bele, ha az egyetemekre vonatkozó jogszabályok az alkotmányt sértik vagy ha lelkiismeretem politikai vétót parancsol” – fogalmazott az államfő.


Szerinte arra az egyetemre érdemes járni, ahol igazi professzorok vannak. Ugyanis A professzor nagy úr, sokszor a kicsinyek, a hallgatók, a tanársegédek sorsának ura – mondta, hozzátéve: “az igazi professzor azonban tudja, nincs nagyobb hozzájárulás fiatal emberek személyiségének alakulásához, mint ha érzik, hogy a tanár tiszteletben tartja emberi méltóságukat”.

Címkék: Belföld