Miniszoknyatilalom és békák a képviselői üléseken

Ajánlást fogadtatna el a Fővárosi Közgyűléssel Mitnyan György XII. kerületi polgármester, amely számba venné, milyen öltözékben illik a hivatali dolgozóknak, illetve a közgyűlési képviselőknek megjelennie.

A fideszes politikus arra alapozza a dress-code ötletét, hogy sokszor találkozik szakadt képviselőkkel, vagy extrémül öltözött hivatalnokokkal, ami nem méltó a városháza tekintélyéhez. A polgármester kerületében egyébként bevált szokás a dress-code: évszakonként adnak ki ajánlást a hivatali dolgozóknak az elvárt öltözékről.

A tervezet szerint az lenne a hivatali öltözet legfőbb jellemzője, hogy nem ünnepi jellegű és nem a legutolsó divatot követi. A férfiaknak öltönyben, hosszú ujjú ingben, nyakkendőben, bőrcipőben kellene munkába járni, a nőknek zakóban-kiskabátban, amely szoknyával és nadrággal is viselhető lenne. A szoknyák esetében a legkényesebb kérdés, hogy meddig érjenek. Az ajánlás a térd felett maximum 2-3 centit engedne kivillantani, “ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk”. A stop.hu szerint ezzel a kitétellel a pesti aszfalt nyelvén Mitnyan kiérdemelte a Virág elvtárs elnevezést. A Tanú című filmben kifogásolja ugyanis az Őze Lajos által megszemélyesített szereplő : „Gogolák elvtársnő, kurta a szoknya!”

Sándor Klára az SZDSZ ügyvivője szerint Mitnyan súlyosan megsérti az azonos bánásmódra vonatkozó törvényt, “vagy ahogyan az európai közéletben mondják: szexista”. Az ügyvivő szerint a polgármester “gondolkodása európai mércével mérve nem szalonképes”.


Demszky Gábor az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában így fogalmaz: “szerintem modortalanság egy férfi politikus részéről, ha el kívánja dönteni, hogyan öltözzenek a női munkatársak. Az pedig egyenesen otrombaság, ha megszabja, mit viseljenek a csinos lábú nők és mit a kevésbé csinosak. Ezt sértőnek tartom és a több száz nődolgozónak munkát adó városháza nevében visszautasítom. A fővárosban nem lesz kötelező ruhaszabály a köztisztviselők részére. Továbbra is annyi az elvárás, hogy tiszta és rendezett ruhában dolgozzanak. ”

A dress-code mellett Mitnyan egy másik extrém ötlete is nagy feltűnést keltett. Békákkal jelzi a XII. kerületi testületi üléseken fideszes képviselőtársainak, hogy milyen szavazatot vár el tőlük. Mitnyan György asztalán egy piros és egy zöld béka figyel. A polgármester, ha nemleges választ vár, akkor a piros színűt, ellenkező esetben pedig a zöld színűt mutatja fel – írja a stop.hu.

Közel két évvel ezelőtt egy testületi ülésen a polgármester nem tudta keresztülvinni akaratát, mert az egyik fideszes politikus mellészavazott. Akkor a polgármester beszerzett két játékbékát, hogy a szavazások előtt felmutathassa azokat társainak. A zöldet, ha igenlő szavazatot vár, a pirosat, ha nemlegest – állítja Élő Norbert, a helyi MSZP frakcióvezetője, parlamenti képviselő, aki szerint Mitnyan viccet csinál komoly kérdésekből.

Kosztolányi Dénes, a XII. kerületi Fidesz frakcióvezetője viszont azt mondja, hogy Élőnek nincs humorérzéke. Egyébként megjegyezte, ő vezeti a frakcióját, nem pedig a polgármester. Megerősítette ugyanakkor, hogy előfordult egyszer vagy kétszer, hogy a polgármester bevitte a terembe a békákat és fel is mutatta azokat. De hangsúlyozta, nem érzi úgy, hogy ez törvénytelen vagy etikátlan lenne, szerinte Mitnyan csupán az üléseken kialakult feszültséget szerette volna ilyen módon oldani.

Címkék: Belföld: Mozaik