Ma megszűnhet a Vér és Becsület Egyesület

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön tárgyalja és várhatóan ítéletet is hoz másodfokon a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásának ügyében.

Első fokon, nem jogerősen tavaly december 1-jén a Fővárosi Bíróság feloszlatta az újfasiszta nézeteiről elhíresült egyesületet arra hivatkozva, hogy annak rendezvényein nem tartják tiszteletben a mindenkit megillető emberi jogokat, a mások méltóságát sértő kijelentések hangzanak el. Az elsőfokú ítélet ellen az egyesület fellebbezett.

A Fővárosi Főügyészség 2003 februárjában azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az egyesületi törvény rendelkezése folytán megszűnt a szervezet, mivel tagjainak száma az előírt tíz alá csökkent, továbbá a 2002. januári bejegyzése óta eltelt időszakban érdemi tevékenységet nem fejtett ki, azaz az egyesület nem működik.
A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik.

Címkék: Belföld