Korlátoznák a receptfelírást

Októbertől nem írhatnak fel gyógyszert és gyógyászati segédeszközt 90 és 100 százalékos támogatással, illetve a közgyógyellátás terhére azon magán- és pro família rendelésre jogosult orvosok, akiknek nincs finanszírozási szerződésük - írja a Napi Gazdaság.

A jogszabályok szerint ugyan a tb-támogatás a beteghez kötődik, ám utalványozásra csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) finanszírozási szerződésben álló jogosult.

A mostani intézkedés elsődleges indoka, hogy az egészségbiztosító a vele nem szerződött egészségügyi szolgáltatóktól információt nem kap, tevékenységüket nem ellenőrizheti, így azok jelenleg kontroll nélkül rendelhetnek különféle készítményeket az Egészségbiztosítási Alap terhére.

Az OEP-nek és a szaktárca továbbra is eltökélt a közpénzek költésének szigorúbb ellenőrzése és ezáltal visszafogása. Az idén az első hat hónapban az előirányzathoz képest 25 milliárd forinttal költöttek többet gyógyszertámogatásra, az egészségbiztosítási alap deficitje 192 milliárd forint.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a változások inkább több költséget, mind megtakarítást generálnak majd. Egy korábbi sajtótájékoztatón Nagy Ferenc alelnök ezt azzal magyarázta, hogy a beteg, miután kifizette a magánorvost, gyógyszert felíratni átmegy egy szerződött doktorhoz, aki viszont receptfelírás ürügyén lehúzhatja majd a vizitdíjat az OEP-től.

Címkék: Belföld