Nyaralnak a Gyurcsány-bizottság kormánypárti tagjai

Szabadságuk miatt nem jelentek meg az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság ülésén a testület kormánypárti tagjai. Mint azt a FigyelőNet kiderítette, a képviselők szabadságát semmi nem szabályozza.

Vadai Ágnes, a bizottság MSZP-s tagja újságíróknak elmondta: a szocialista képviselők szabadságukat töltik, és Szijjártó Péter, a bizottság fideszes elnöke ígéretet tett arra, hogy nem lesz testületi ülés.

Szijártó Péter közölte: a bizottság ennek ellenére tanácskozóképes és ülést tart, amelyen a Balassagyarmati Fémipari Kft. privatizációjával foglalkoznak. A politkus szerint van olyan kormánypárti biztsági tag, aki részt vehetett volna az ülésen, mert az épületben tartózkodott. Vadai Ágnes erre közölte, hogy a bizottsági tagok közül egyedül ő tartózkodik a fővárosban, de az épületben az ülés idején nem volt. A szocialista képviselő szerint Szijjártó Péternek ismét el kellene gondolkodnia azon, hogy alkalmas-e a testület vezetésére.  

Sem az országgyűlési képviselők jogállásáról, sem az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény, sőt még a házszabály sem szabályozza a képviselők szabadságolását – derítette ki a FigyelőNet.

„Az utóbbi tíz évben azonban nem volt olyan parlamenti szünet, amikor ne lett volna vizsgálóbizottsági ülés. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a képviselőket bármikor összehívhatják rendkívüli ülésre, amikor nem mentesíthetik magukat azzal, hogy ők szabadságon vannak” – mondta el korábban lapunknak Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója.

Címkék: Belföld