Vérhiány Budapesten: még nem kritikus a helyzet

A Magyar Vöröskereszt rendkívüli véradásra kéri a főváros lakosságát, mivel vérhiány lépett fel Budapesten. A helyzet ugyan még nem kritikus, és életmentő műtétek sem maradnak el, de az Országos Vérellátó Szolgálat tartalékai az előírt minimum alá süllyedtek – írja a Népszava.

Magyarországon évente 500 ezer egységnyi vérre van szükség a kórházak biztonságos ellátásához, amit közel félmillió véradó biztosít. A nyári hónapokban a szabadságolások és a felsőoktatási intézményekben kezdődött szünet miatt kevesebben mennek vért adni, ugyanakkor ebben az időszakban a közlekedési balesetek magas száma miatt, valamint a sürgős és halaszthatatlan műtéteknél nagyobb vérigény mutatkozik.

Aggodalomra nincs ok, a vérkészlet jelenleg kielégítő, biztosítani tudjuk az akut és tervezett műtétek vérigényét – nyilatkozta dr. Hoffer Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese. Elmondása szerint a minimum vérkészlet nyolcezer egység (1 egység 450 milliliter), és ha valamelyik vércsoportból ezer alá csökken a készlet, akkor lehet kritikus vérhiányról beszélni.

A Magyar Vöröskereszt rendkívüli véradónapokat iktatott programjába, várják az önkénteseket budapesti székházukba, illetve az ország vérellátó központjaiba. A nyári szabadtéri rendezvényeken is aktívabbak lesznek, munkatársaik többek között az EFOTT-on, a Művészetek völgyében és a Sziget Fesztiválon is jelen lesznek.

Címkék: Belföld: Mozaik