Azonosították kisrepülőgép-baleset áldozatait

Várhatóan két hét múlva válnak ismertté a szombaton Szlovákiában lezuhant két magyar kisrepülőgép balesetének okai - jelezte vasárnap a vizsgálatot a szlovák repülési felügyelőséggel közösen lefolytató szlovák rendőrség.

Igor Mahút, a rendőrség zsolnai kerületi kapitányságának szóvivője vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a baleset két áldozata közül az egyik a 37 éves, pálfai illetőségű T. Aranka, a másik a gép pilótája, a 48 éves R. Gábor, bajai lakos volt. Holttestüket szombaton este sikerült kiemelni a földbe fúródott kisrepülőgép roncsaiból.

Addig az áldozatok kiléte sem volt bizonyos, noha nem sok kétség fért hozzá, mert a két összeütközött kisrepülőgép egy harmadikkal, a kiskőrösi Szabó József vezette géppel együtt, szabályos repülési engedély birtokában, kötelékben repült el Győrből, még pénteken reggel. A három kisgép több szlovákiai ponton leszállt.

Péntekről szombatra virradóan Túrócszentmártonban (Martin) éjszakáztak, reggel üzemanyagot vettek fel, majd a Szabó József vezette gépen az élükön, Igló (Spiská Nová Ves) felé vették az irányt, ám a szerencsétlenül járt két repülő a tervezett iglói leszállás előtt még egy rövid kitérőt tett volna a közeli Rózsahegy (Ruzomberok), pontosabban az annak közelében fekvő, igen látványos likavkai várrom fölé, hogy arról légifelvételeket készítsenek. A két kisgép a várhegy fölötti légtérben összeütközött.

Mindkettő lezuhant: az egyiknek letörött a szárnya, a pilótája és az utasa nem tudott kiugrani, míg a másik, a Storch típusú gépben utazó két személyt az egyelőre még ritkán használatos, automatikusan kinyíló, az egész géptestet zuhanását fékező mentőernyő mentette meg. Gépük a fennakadt az erdei fák ágain, őket sokkos állapotban, de testi sérülés nélkül a rózsahegyi kórházba vitték megfigyelésre. Két óra múltán távozhattak a kórházból. A lezuhant gépek roncsait, műszereit a rendőrség alapos vizsgálatnak veti alá.

A szakértő első észrevételezése szerint ha a pilóták tapasztalt repülők voltak is, azzal aligha számoltak, hogy a dombos térség fölött milyen szeszélyes, rendszerint előre nem látható légáramok mozognak – mondta el Igor Mahút.

Egy szlovák légioktató szerint ha kiderül, hogy a balesetet a rádióösszeköttetés nélkül repülő gépek valamelyikének pilótája okozta, akkor Szlovákiában is eljárás indítható ellene. A két lezuhant gép a maga kategóriájában igen biztonságosnak számít.

A szerencsétlenebbül járt Apollo Fox típusú kisrepülő rendkívül könnyű, összsúlya két utassal együtt sem több ötszáz kilónál, nagyon jó repülési tulajdonságokkal bír, igen szívós, bajnoki teljesítményeket is jegyző típus.

Címkék: Belföld: Mozaik