Nem közölt helyreigazítást az ÉS

A Fővárosi Ítélőtábla június 23-i tárgyalásán ítéletet hozott a Tokajhegyalja kft. részéről indított perben. A bíróság helyreigazításra kötelezte a lapot. Lapzártáig az ítélet nem érkezett meg – olvasható az Élet és Irodalom legfrissebb számában.

A kft. még márciusban azért kért helyreigazítást, mert álláspontja szerint az ÉS a Tokaji Borcsaták II. címmel március 11-én megjelent cikkében valótlanul állította, hogy a cég 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott, ezért ezekről jegyzőkönyv sem készülhetett. A hetilap azt állította, hogy az akkori miniszterelnök, Orbán Viktor részt vett – az felesége résztulajdonában lévő – kft. ülésein.

A cikksorozat azt firtatta, a Fidesz elnöke mekkora szerepet játszhatott abban, hogy a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. több állami forrásból összesen 41 millió forintot kapott fejlesztésekre. Ezért volt különösen fontos a cég számára, hogy bebizonyítsa: nem voltak az újságban idézett napokon ülések, ezzel azt állítva, hogy Orbán Viktor ezeken nem vehetett részt, nem valódiak az ezt bizonyító jegyzőkönyvek.

Az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság döntését másodfokú bíróság megváltoztatta. A Kizmanné Oszkó Marianne vezette bírói tanács szerint az ÉS nem tudta bizonyítani, hogy a társaság a megjelölt időpontokban taggyűlést tartott. Az hetilapot arra kötelezték, hogy a lap következő számában a kifogásolt cikkel azonos helyen és betűszedéssel helyreigazítást tegyen közzé.

Címkék: Belföld