Magyar alelnöke lett a Vám Világszervezetnek

A Vám Világszervezet (WCO) brüsszeli éves kongresszusán Nagy János vezérőrnagyot, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokát választották meg a WCO egyik alelnökévé.

Nagy János a kongresszus szombati befejezése után az MTI brüsszeli tudósítójának elmondta, hogy ő az európai régió képviseletében lett alelnök. Ez – mint emlékeztetett – hatalmas övezet, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig tart, s ennek megfelelően elég nagyok a különbségek az ide tartozó 49 ország vámszervezetei között is.

A parancsnok alelnökként azt tartja legfontosabb célkitűzésének, hogy az európai régió két fele, az EU-tagok és az unión kívüli országok között minél gyorsabb legyen az áruszállítások menete, s minél kevesebb időt, energiát és költséget jelentsen a vámellenőrzés.

Ennek megfelelően szorgalmazni fogja, hogy az EU külső határai mentén dolgozó, illetve az uniós tagállamok vámszolgálatai egymással harmonizáló eljárásokat, szabványokat alakítsanak ki, s megfelelő kapacitások működjenek, hogy egyik oldalon se legyenek szűk keresztmetszetek. Emellett természetesen az is cél, hogy ne szenvedjen csorbát se a költségvetési bevételi érdek, se a nemzetközi kereskedelem biztonságához fűződő érdek – tette hozzá.

Címkék: Belföld: Mozaik