Az SZDSZ egységes viselkedésre kéri frakcióját

A Szabad Demokraták Szövetségének legfőbb testülete, az országos tanács, arra kérte parlamenti képviselőcsoportját: a pártfegyelemnek megfelelően viselkedjen az államfőválasztáson.

Kuncze Gábor az országos tanács ülése után újságírók előtt elmondta: a testület “nagyon erősen támogatja” a parlamenti frakció döntését, hogy ne adják le szavazatukat egyik államfőjelöltre sem.


Az SZDSZ a héten egy frakcióülésen döntött úgy, hogy a szavazólapokat bár felveszik, majd vissza is adják, ilyen módon nem vesznek részt az államfőválasztás parlamenti szavazásában. Döntésüket azzal indokolják, hogy a koalíciós partner jelöltje, Szili Katalin pártkötődése miatt nem támogatható számukra, a Fidesz által támogatott Sólyom Lászlót pedig az ellenzék jelöltjének tekintik, így nem szavaznak rá.

A frakció döntése után felvetődött annak lehetősége – amit a párt frakciószabályzata egyébként biztosít – hogy egyes képviselők egyéni kérelmeket nyújthatnak be, hogy lelkiismeretük szerint szavazhassanak. Így ha az SZDSZ húsz fős parlamenti képviselőcsoportjának kétharmada erre rábólint, részt az adott képviselő részt vehetne a voksoláson.


Ezért lényeges az országos tanács mostani felhívása, amelyben lényegében arra kéri képviselőit, ne kérjenek felmentést a frakciófegyelem alól, vessék alá magukat a közös döntésnek.

A szabad demokrata képviselők közül egyébként még senki nem kért felmentést a frakciódöntés alól azért, hogy részt vehessen a szavazáson.

Kuncze Gábor hangsúlyozta azt is: valótlan a Fidesz állítása, az SZDSZ nem folytat háttértárgyalásokat Gyurcsány Ferenccel.

Címkék: archívum