Verekedés a cigány önkormányzat közgyűlésén

Verekedésbe torkollott az Országos Cigány Önkormányzat keddi közgyűlése. A szembenálló frakciók vitája azt követően kezdődött, hogy az ellenzék módosítani akarta a napirendet, és bizalmatlansági indítványt akart benyújtani az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán ellen.

Ezt követően elszabadultak az indulatok, az eseményekre azonban mindenki másképp emlékszik vissza – írja a Népszava. A teremben székeket dobáltak, és megrugdosták az önkormányzat kommunikációs igazgatóját is. A dulakodásban végződő parázs vita azt követően kezdődött, hogy a Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Frakció vezetőjét támogató csoporthoz tartozó képviselők módosítani szerették volna a napirendet – felvették volna a szervezeti és működési szabályzat változtatását, személyi kérdéseket és bizalmatlansági indítványt akartak benyújtani Kolompár Orbán OCÖ-elnök ellen.

Kolompár szerint a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége és a Roma Polgárjogi Frakció képviselői puccsot akartak végrehajtani ellene. Úgy vélte, az ellenzék nem tudta elfogadni, hogy leszavazták a napirend módosítását, emiatt tört ki a botrány. Az elnök berekesztette az ülést, majd a székdobálás közepette az irodájába menekült, és néhány képviselő is az emeleten keresett menedéket. Az önkormányzat kommunikációs igazgatóját tettlegesen is bántalmazták, amikor vissza akart menni az ülésterembe Kolompár papírjaiért.

A tanácsteremben maradt ellenzékiek szerint azonban verekedés nem volt, és másként látják a szavazás kimenetelét is. Rostás László úgy emlékezett, hogy a többség megszavazta a napirend módosítását, a rendbontást pedig nem ők, hanem a Kolompár vezette Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának (MCF) képviselői kezdték.

Több mint 17 millió forinttal haladják meg az Országos Cigány Önkormányzat kiadásai a bevételeket – ez derül ki abból a független könyvvizsgálói jelentésből, amelyet a közgyűlés helyszínén osztottak szét az újságíróknak. A dokumentum szerint az OCÖ tavalyi gazdálkodására a túlköltekezés jellemző, ráadásul a szervezet rendre megszegi a munka törvénykönyve és a hatályos gazdasági törvények vonatkozó paragrafusait.

Címkék: Belföld: Mozaik