Egy lépéssel duplázzák a családi pótlékot

Jövőre duplájára emelkedik az alanyi jogon járó családi pótlék összege, a családi adókedvezményt viszont csak a három és több gyermekes családok vehetnék ezentúl igénybe - jelentette be Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a rendszer igazságosabb lesz.

A miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában a Száz lépés programjának újabb blokkjaként a családtámogatási rendszerrel foglalkozott. Beszámolt arról, hogy az eddigi javaslatokat jogszabály- illetve törvénymódosítás formájában benyújtották a Parlamentnek, vagy saját hatáskörben rendelkeztek a változtatásokról. Ezt a sort szeretné a kormány a családtámogatás rendszerének átalakításával folytatni. „A családtámogatás kérdése szorosan összefügg az eddigiekkel. Azt szeretnénk elérni, hogy érdemes legyen dolgozni és egy élhetőbb országot teremtsünk” – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint az eddigi rendszer a már meglévő társadalmi különbségeket fokozza, hiszen egy szegény sorba született gyerek egy hónapban jelenleg 5100 forintot, míg jobb körülmények között élő társa 17 500 forint támogatást kap. A miniszterelnök Ferge Zsuzsa szociológusnak a hétfői Népszabadságban megjelent írását idézte, amely szerint a magyar családtámogatás perverz elosztású: annak ad többet, akinek több van. „Az új rendszer kidolgozásánál azt, a már a kormányprogramban megfogalmazott elvet tartjuk a legfontosabbnak, hogy több lehetőséget kell teremteni lent, és több felelősséget kell vállalni fent” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.


Igazságtalan és munkaellenes a mostani rendszer

Költségvetési háttér

Idén 312 milliárd forint jut családtámogatásra a költségvetésből, a most előterjesztett elképzeléshez pedig 349 milliárdra van szükség. A hiányzó 37 milliárdból tizet a jelenleg az önkormányzatoknál lévő 60 milliárd forintnyi fejkvóta alapú támogatásokból szeretnének átcsoportosítani. Ez a pénz így azon települések önkormányzataihoz kerülne vissza, ahol szegényebb családok élnek. Mivel az új szisztémát 2006 január elsejével vezetnék be, a 13 milliárdos plusz forrást a jelenlegi összeg infláció tartalma fedezné. A fennmaradó 14 milliárd pedig – az idei összeg mindössze négy százaléka – pont annyi, ami a jövő évre tervezett gazdasági növekedés.

A kormányfő azt tartja a jelenlegi szisztéma legnagyobb hibájának, hogy nem ösztönzi a munkavállalást, sőt, ha valaki nem dolgozik, nagyobb támogatást kap. Ezzel szegénységcsapdába szorítja a rászorulókat, mivel a munkába állással a szülő elveszti a juttatások jelentős részét.

A miniszterelnök elmondta, idén 312 milliárd forint jut családtámogatásra. Ez három részből tevődik össze: a családi pótlékból, amely összesen 196 milliárd forintot tesz ki, az adókedvezmény 70 milliárdot, míg a rendszeres gyermekvédelmi támogatás 46 milliárdot. „A családi pótlék nem differenciál a család jövedelmi viszonyai között, az alanyai jogon jár.


A családtámogatásra fordítható összeg csaknem 25 százalékát kitevő adókedvezmény azonban most még annak ad többet, akinek több van, ezzel fokozza a társadalmi különbségeket. A három és több gyerekes családoknak csak egy kis része tudja ugyanis ezt igénybe venni” – mondta a kormányfő. Hozzátette, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás a legnehezebb sorban élők támogatását szolgálja elvileg, ez azonban a jogosultak alig egyharmadához jut el, mivel kérvényezni kell, és sokan nem is tudnak a lehetőségről.

(Kattintson a képre! Forrás: MeH)


„A jelenlegi rendszer a legszegényebbeket differenciálatlanul segélyrendszerbe kényszeríti, és gátolja a munkaerőpiacra való beáramlást azok körében, akikre a legnagyobb szükség lenne. Pont azok nem mennek el dolgozni, akik alacsony képesítésűek” – véli Gyurcsány Ferenc.


(Kattintson a képre! Forrás: MeH)


Egységesített családtámogatás lesz


Mint mondta, igazságos és méltányos rendszert szerettek volna kidolgozni. A főbb célkitűzéseknek a gyerekszegénység csökkentését, a támogatási rendszeren belüli különbségek csökkentését, és a munkába állás ösztönzését tartotta a kormány. A miniszterelnök javaslata szerint kétszeresére emelnék a családi pótlékot, amely alanyi jogon, a jövedelemtől függetlenül járna, és a rendszeres gyerekvédelmi támogatást is beleépítenék. Így egy gyerek után 11 ezer, kettő után 12 ezer, három után pedig 14 ezer forint járna gyerekenként. „Ez az összeg több, mint a mostani támogatási rendszer szerint az összes támogatási fajta összesen” – mondta a miniszterelnök.


A gyermeküket egyedül nevelők gyermekenként ezer-ezer forinttal emelt összegű támogatáshoz juthatnak: egy gyermek után 12, kettő után 13, három és több gyermek után pedig 15 ezer forint jár gyermekenként. A családtámogatás az új rendszerben is adómentes maradna, viszont a 13. havi családi pótlék megszünne.



(Kattintson a képre! Forrás: MeH)



Szűkül az adókedvezményezettek köre


Az egy és két gyermekes családoknál a családi adókedvezmény megszűnik, mivel az új rendszer ezen családok számára magasabb összegű ellátást biztosít, mint amennyi a családi pótlékuk és az adókedvezmény együttes összege volt. A három- és több gyermekes családok adókedvezménye viszont korlátozott mértékben marad meg. Ennek értelmében a jövőben is havi 4 ezer forint adókedvezményhez juthatnának azok, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi 3,4 millió, havi 280 ezer forintot, és a támogatás fokozatosan csökkenve évi 4 millió, havi 330 ezer forintnál megszűnik.


Átalakul a rendszeres gyermekvédelmi támogatás intézménye


A rendszeres gyermekvédelmi támogatás (RGYT) beépül az új, egységes családtámogatásba, mely szerint a jövőben ezt is családi pótlék részekét, alanyi jogon kapják majd meg a jogosultak. Az egyesítés azonban nem jelenti azt, hogy a RGYT megszűnik: a nehéz helyzetben élő gyermekek támogatásának átfogó, természetbeni rendszerévé alakul, melynek keretében azok továbbra is jogosultak lesznek az ingyen tankönyvekere, a kedvezményes illetve ingyenes étkezésre. A legszegényebb gyerekek pedig mindemellett egy külön 20 milliárdos keretből külön segélyeket is kapnának.

GYES: őszinteségre ösztönöz

A kormány terve szerint a GYES új rendszerében a gyermek egy éves koráig továbbra is tilos lesz bármilyen munkavégzés. A gyermek egy és két éves kora között -ahogy ma is – lehetősége lesz az édesanáynak részmunkaidős vagy otthoni munkavégzésre, a gyermek 2 éves kora után azonban az anya már szabadon dolgozhatna nemcsak rész, hanem teljes munkaidőben is a GYES összegének folyósítása mellett. A miniszterelnök szerint ez a rendszer nem munkára ösztönzi az édesanyákat, hanem őszinteségre: ezentúl nem kell titkolni, hogy dolgozik a szülő. Fontos, hogy a GYES továbbra is adómentes marad.

Címkék: Belföld