Az ellenzék szerint 745 halottja van az üzbég harcoknak

Külföldi diplomaták, újságírók érkeztek szerdán az üzbegisztáni Andizsánba, hogy felmérjék múlt heti erőszakos kormányzati leszámolás mértékét. Az üzbég kormány közlése szerint 169-en haltak meg, míg az ellenzék és az emberjogi aktivisták jóval magasabb számot emlegetnek.

Legalább hétszáznegyvenöt ember vesztette életét a kelet-üzbegisztáni Andizsánban a múlt pénteken kitört felkelésben és az azt követő megtorlásban – közölték üzbég ellenzékiek. Mint arról Nigara Kidojatova, a Szabad Parasztok üzbég ellenzéki párt vezetője beszámolt, az aktivistái házról házra járnak Andizsánban, kikérdezik a lakosokat, és feljegyzik a halálos áldozatok nevét. Hétfő estig 745 név került a listára, közülük 542-en Andizsánban lelték halálukat, a többiek az onnan 30 kilométernyire északkeletre fekvő Pahtabádban, ahol szombaton szintén zavargások törtek ki.

Korábban Nagy-Britannia és más államok követelték az üzbég hatóságoktól, hogy diplomaták, újságírók és segélyszervezetek képviselői látogathassanak el, minden korlátozás nélkül a városba.

Címkék: Címoldal