Kórházakat is bezárathat az ÁNTSZ

A jövőben az ÁNTSZ akár be is zárathatja a sok műhibával és szövődménnyel gyógyító helyeket. Erre május közepétől egy új jogszabály hatalmazza fel a szakhatóság ellenőreit – írja a Népszabadság.

Rövidesen gyakoribb és alaposabb, az ellátás minőségére jobban összpontosító ellenőrzésekre számíthatnak az egészségügyi szolgáltatók. Az ÁNTSZ megerősített szakfelügyeleti rendszerrel és erősebb hatósági jogosítványokkal lép fel a szakmai szabályok ellen vétőkkel szemben – tájékoztatta a lapot Bujdosó László országos tiszti főorvos.
A szakfelügyelő főorvosok arra lesznek kíváncsiak, hogy a kórházban vagy szakrendelőben a beteg megkapta-e a diagnózisának megfelelő ellátást, szükség esetén továbbutalták-e a szakellátásra jogosult intézménybe. Ha valahol többször – és indokolatlanul – térnek el a szakmai kollégium által javasolt eljárástól, felfüggeszthetik az adott tevékenységet, végső esetben pedig akár vissza is vonható az intézmény működési engedélye: bezárathatják a kórházi osztályt, szakrendelőt.

Címkék: Belföld