Újabb három ország az euró előszobájában

Lettország, Ciprus és Málta 2008-tól válhat az euróövezet tagjává, miután a hét végén csatlakozott a közös árfolyam-mechanizmushoz (ERM-II). Az új tagállamok közül már csak a visegrádi négyek vannak lemaradva.

A lépés lehetővé teszi a három államnak, hogy 2008-tól a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Az árfolyam-mechanizmus működtetése elvben legalább két évig szükséges ahhoz, hogy egy EU-tagállam felválthassa saját pénzét az euróval.

Az új EU-államok közül Észtország, Litvánia és Szlovénia már tavaly csatlakozott a rendszerhez, így azzal már csak a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – adós.

Az Európai Bizottság brüsszeli tájékoztatása szerint a Lettországgal, Ciprussal és Máltával kapcsolatos döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, Észtország, Litvánia és Szlovénia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben. A bizottság egyúttal méltatta a három országot a stabilitás mellett elkötelezett költségvetési politikájukért. A két mediterrán állam főként az államadósság leszorításában, a balti ország elsősorban az infláció csökkentésében ért el jelentős eredményeket.

Az árfolyam-mechanizmusban való részvétel idején az érintett államok nem értékelhetik le valutájukat, annak középárfolyamát az euróhoz kötik, és ehhez képest 15 százalékosnál nagyobb ingadozásokat egyik irányban sem engedhetnek meg.

Címkék: archívum