Gyurcsány hétfőn jelenti be változtatási intézkedéseit

Hétfőn számol be a parlamentben a miniszterelnök azokról a javaslatokról, intézkedésekről, amelyekkel "egy értelmes munkavégzésre ösztönző világot" lehet teremteni.

Megcsináljuk Magyarországot, értünk, Önökért és a gyermekeinkért – hangoztatta Gyurcsány Ferenc vasárnap az MSZP városligeti rendezvényén.

“Mondjuk azt, hogy a gyes és a gyed mellett, ha valakinek van munkája, akkor ne kelljen titkolnia azt” – említette a konkrétumok között Gyurcsány Ferenc.

Közölte azt is: szándékai szerint a jövőben csak olyan vállalkozások indulhatnak majd közbeszerzési pályázaton, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai.


Változtassunk!

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon a kiskapuk irányítják az életet. Ezzel állította szembe, hogy olyan országot akar, ahol lehet és érdemes dolgozni. Hozzátette: nincs jól, ha az emberek nem érezhetik úgy, hogy a hétköznapok a biztonság nyugalmát teremtik meg. Ezen az ország vezetésének kell változtatnia.

Azt mondom, hogy változtassunk – szögezte le a miniszterelnök, hozzáfűzve: “nincsen egy nagy titok”, több tucatnyi intézkedés együtt alkalmas arra, hogy olyan Magyarországot lehessen teremteni, amelyben lehet boldogulni, nyugodtan élni.

Elmondta, hogy a következő hetekben egymás után állnak elő a változtatás szándékával kidolgozott javaslataikkal, ezek pedig nem arról fognak szólni, hogy mi fog történni a választásokon, hanem arról, hogy mi történik a magyar társadalom életében. “Nem a választás fontos, hanem Magyarország, és ha Magyarország rendben van, akkor a választás is rendben lesz” – fogalmazott a kormányfő.

Megjegyezte: aztán “nekiállnak” Budapestnek is, hogy könnyebb legyen élni, közlekedni, a főváros adjon munkahelyet és lakást millióknak.

Egy-két konktrétum már ismeretes

A száz lépés programjának egyes elemeit  miniszterek ismertették a május elsejei szakszervezeti fórumon vasárnap Budapesten.

Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte, hogy jelentős, 400 milliárd forintos átrendezés várható a családtámogatásban a magas jövedelműektől az alacsony jövedelműek irányába. Mint mondta: a jelenlegi rendszerben akik havonta 1 millió forintot keresnek, ötször annyi támogatáshoz jutnak, mint akiket minimálbéren foglalkoztatnak.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a száz lépés programjának másik konkrétumaként azt ismertette, hogy megszűnik a minimálbér teljesíthetetlen normákkal történő kijátszásának lehetősége. Olyan jogszabályt készítenek elő, amely szerint az átlagos teljesítménynél magasabb normát nem lehet majd előírni, az ilyen követelményszintet vissza kell állítani az átlagra.

Címkék: archívum