Japán műszerek magyar kórházaknak

Három magyar kórháznak adományozott műszert a japán kormány, összesen mintegy 26 millió yen (több mint 46 millió forint) értékben.

Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalban bensőséges ünnepség keretében nyújtotta át szerdán, Inagawa Teruyoshi Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a műszerek adománylevelét az egészségügyi intézmények képviselőinek. A japán kormány immár ötven éves ODA programjába Magyarország 1990-ben kapcsolódott be. Ennek keretében hazai szakembereket képeznek ki a szigetországban. 2004-ig majdnem nyolcszázan vehettek már részt a Japan International Cooperation Agency (JICA) valamelyik kurzusán. A japán kormány nemegyszer műszeradományokkal segíti a kiképzett és hazatérő szakemberek itthoni munkáját.

Most a nagy hatókörzetű Bajai Kórház kapott egy olyan ultrahangos gépet, mely minden szerv minden szükséges vizsgálatát el tudja végezni, s így a jelenleginél több beteg és a mostaninál pontosabb vizsgálati eredményeket kaphat. Egy ugyanilyen berendezéssel lett gazdagabb a Fővárosi Önkormányzat Szent László Kórháza, s idekerült a japánok jóvoltából egy hordozható elektroenkefalográf is, ami a stroke korai felismerését segíti. A Johan Béla Országos Epidemológiai (járványügyi) Központ egy ún. ‘real time PCR’ berendezést kapott. Ez képes a más módszerekkel ki sem mutathatóan kis mennyiségű DNS és RNS vizsgálatát is elvégezni. A nanotechnológia, a humángenetikai “hightech” e műszere is jelzi, hogy a 21. század az élettudományok, a humángenetika százada lesz – emelte ki beszédében dr. Kapócs Gábor, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A mostani volt a huszadik műszeradományozás, s ezzel egymilliárd forintra emelkedett a műszerek értéke, amiket a japán kormány juttatott a magyar egészségügynek 1991 óta. Szaló Péter, a Nemzeti Fejleszési Hivatal elnöke, aki a magyar kormány és a magyar társadalom nevében köszönte meg az adományt, hangsúlyozta, hogy a magyar-japán kapcsolatok európai uniós tagságunkkal más, magasabb szintre kerültek.

A műszeradományozás a “2005, a Japán – Európai Unió cserekapcsolatok Éve”, illetve ezen belül a “2005 Japán és Magyarország Éve” rendezvénysorozat eseménye volt.(telepress)

Címkék: Hírforrás