A székelyföldi utak rossz állapota ellen tiltakoztak

Székelyudvarhelyen szerda délelőtt 500 gépkocsi zárta el az útkereszteződéseket, mintegy negyedórára megbénítva a forgalmat.

Az udvarhelyi tiltakozók közül többen átvonultak Gyergyószentmiklósra. A falvakon áthaladó kocsisorhoz menet közben mintegy 200 jármű csatlakozott. Végül Csíkszereda, a megyeszékhely felé vették útjukat a tiltakozók, de a megyeháza előtti térre már csak alig nyolcvan autó hajtott be.

A gépkocsikra ragasztott feliratok szerint a Székelyföld zárt övezetté vált a járhatatlan utak miatt. “Autonómiát akarunk, nem elzártságot!”, “A Székelyföld nem Románia része?” – hirdették a traszparensek.

A szervezők nevében Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke emlékeztetőt nyújtott át a kormány helyi megbízottjának, Strujan Constantin prefektusnak – írja az MTI. A Hargita megye mintegy harminc polgármesterének kézjegyével ellátott dokumentum felkéri az államfőt, a kormányfőt és a közmunkaügyi tárca vezetőjét, hogy mielőbb orvosolják a székelyföldi úthálózat helyzetét.

Az MPSZ gyergyószéki szervezete is jegyzékben követelte a székelyföldi úthálózat rehabilitációjának azonnali elkezdését, többletforrások juttatását mindaddig, amíg a székelyföldi utak állapota el nem éri az ország más térségeiben tapasztalható állapotot.

A prefektust és a megyei önkormányzat alelnökét, Petres Sándort Szász Jenő biztosította arról, hogy az aláíró polgármesterek támogatják a prefektust az útjavítást célzó pénzforrások megszerzéséért folytatott munkájában. Korábban már a magyar közlekedési minisztérium is szót emelt a székelyföldi utak állapota miatt.

Petres elmondta, hogy a Hargita megyei úthálózat korszerűsítésére 100 millió euróra lenne szükség, ezzel szemben az idén csak 2 millió euró áll rendelkezésre. Szász Jenő szerint még mindig nem sikerült tiszta képet kapni arról, mennyi pénz folyik be Hargita megyéből a központi útalapba, és abból mennyit osztanak vissza a megyébe.

Címkék: archívum