Háromszoros kereslet a csütörtöki államkötvény aukción

A csütörtöki államkötvény aukción a 3 éves államkötvényt háromszorosan jegyezték túl elsődleges értékpapír forgalmazók, ezért az eredetileg meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiséget 10 milliárddal 60 milliárdra emelete fel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK közleménye szerint 2008/D államkötvény mostani negyedik aukcióján 7,22 százalékos aukciós átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA), ez 15 bázisponttal magasabb a március 3-án tartott legutóbbi aukció átlaghozamánál, de 10 bázisponttal alacsonyabb a szerdai irányadó másodpiaci hozamnál.

A 2008/D államkötvény legalacsonyabb aukciós hozama a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA) 7,18 százalék, a legmagasabb 7,24 százalék lett.

Az átlagos eladási ár 100,0364 százalék volt, alacsonyabb a március 3-i 100,5099 százalékos átlagárnál.

Áprilisban növekvő állampapír kereslettel lehet számolni, mivel a hónap első harmadában több száz milliárd forintot kitevő állampapír futamideje jár le. Az ÁKK felkészülve a helyet kereső pénzeknek, már április első hetében 5-5 milliárd forinttal felemelte az aukcióra kínált 6 és 12 hónapos diszkont-kincstárjegy mennyiségét. A jövő héten hétfőn 25 milliárd forintnyi likviditási kincstárjegy, kedden 25 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkont-kincstárjegy, szerdán 30 milliárd forintnyi 6 hónapos, és csütörtökön 35 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciójára kerül sor.

Címkék: archívum