Összecsapás a kirgíz fővárosban

Kirgizisztán fővárosában összecsaptak az ellenzéki tüntetők és az elnök támogatói. Szemtanúk szerint néhány lövés is eldördült Biskek központjában - olvasható a Magyar Rádió honlapján.

Szerdán este előzetes egyeztetések voltak a hatalom és az ellenzék képviselői között és hírek szerint ma tárgyalások kezdődnek a két fél között Kirgizisztánban.

Az ellenzéki tüntetők, akik átvették az ellenőrzést a déli országrész néhány nagyvárosa felett Akajev elnök lemondását követelik. Őt azzal vádolnak, hogy manipulálta a múlt hónapban megtartott parlamenti választásokat.


Akajev elnök

Az elnök nem hajlandó lemondani, ehelyett civilizált párbeszédre szólítja fel az ellenzéket. Az új kirgiz belügyminiszter pedig első nyilvános megszólalásában arra tért ki, hogy a karhatalomnak joga van a rend visszaállítása érdekében bármiféle eszközt alkalmazni, beleértve a fizikai erő bevetését és a fegyverek használatát is.

Magyarország reméli, hogy Kirgizisztánban a szembenálló felek párbeszédével sikerül megakadályozni a konfliktus kiterjedését – olvasható a Külügyminisztérium közleményében. Budapest fontosnak tartja, hogy az érintett felek tartózkodjanak az erőszakos cselekedetektől – hangsúlyozza a Külügyminisztérium.

Címkék: archívum