Parkolóházakba űznék a pesti autókat

Továbbra is ingyenes lesz a parkolás a helyi lakosoknak, autóikat azonban mélygarázsokba és parkolóházakba terelnék.

Zöld utat biztosított a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn ahhoz, hogy az egységes fővárosi parkolási rendeletet március utolsó napján megtárgyalhassa a Fővárosi Közgyűlés – közölték koalíciós képviselők.

Bőhm András, az SZDSZ és Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője közölték: a lakossági ingyenes parkolás lehetőség továbbra is megmaradna. Nem változik a jelenlegi díjstruktúra és az este hat óráig tartó fizetési időszak sem. Egységesítik viszont a parkolási cégek ügyfélszolgálati-, díjfizetési rendszerét. Az évek óta 480 forintban maximált óránkénti parkolási díj keretösszege megmarad, amelyen belül a főpolgármester dönt az egyes díjfizetési zónák maximális tarifáiról. Beépítik a rendeletbe a karácsony és az újév közötti ingyenes parkolást, amit eddig eseti jelleggel engedélyezett a főpolgármester.

Az előterjesztést jegyző Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint a szabályozás kiemelt célja, hogy a helyi lakók parkolását a mélygarázsokba és a parkolóházakba tereljék. A közterületi parkolási bevételekből pedig támogatást nyújtanának a helyi lakók parkolását biztosító mélygarázsok tulajdonosainak.

A nagyobb kerületek rendeletileg kapnának lehetőséget arra, hogy minden kétezer parkolóhely után zónákat alakítsanak ki. Ezáltal az ingyenes lakossági várakozási engedély nem az egész kerületben, hanem csak az adott zónában lenne érvényes.

A rendeletben rögzítenék azt is, hogy a BRFK civil ruhás nyomozói közel félezer ingyenes parkolási engedélyt kapnak a fővárosi önkormányzattól.

Címkék: archívum