Igazságosabb otthonteremtést

Dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes vezetésével és a lakáspolitikával foglalkozó szakmai szervezetek, piaci szereplők és civil szervezetek bevonásával megalakult a Lakáspolitikai Szakmai Kollégium.

A kollégium mellett létrejött egy másik fórum, amelynek keretében minden állampolgár, a főváros által eddig meg nem szólított civil szervezetek, lakóközösségek ötleteit, gondolatait várja a főpolgármester-helyettesi iroda. Mint azt a főpolgármester-helyettes elmondta, az a szándékuk, hogy megfordítsák Budapest egyre romló lakáshelyzetét.

Budapesten az egy főre jutó lakásméret 1980-ban 21nm, 1990-ben 24nm, 2001-ben 30 nm volt. Ugyanez Münchenben 41, Stockholmban 42nm. Mindezek mellett Pesten, a belső kerületekben a lakónépesség 20 százalékkal, az 1990 és 2001-es népszámlálások között több mint 80000 fővel csökkent.. Az állami tulajdonú, a legszegényebbek részére is lakhatást biztosító lakásállomány úgyszintén drasztikusan csökkent, ugyanis amíg 1990-ben még 50 százalék körüli volt az arányuk a budapesti lakásállományon belül, 2001-re ez az arány 12 százalék lett. Dr. Bakonyi Tibor bejelentette: a kollégium és fórum véleményeit összesítik s 2005 őszére elkészülhet a rövid távú – 3-4 – éves és a középtávú – 10 éves – fővárosi lakáskoncepció, amely a bérlakások építését, a lakótér növelést s az elvándorolt lakosság visszacsábításának módszerét is tartalmazni fogja.

Címkék: Hírforrás