Hétfőn nyitja meg kapuit a Művészetek Palotája

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertjével és a Ludwig Múzeum új otthonának átadásával hétfőn nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotája - jelentette be Demján Sándor, az építő TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke csütörtökön.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli a hétfői nyitókoncerten, ahol Beethoven Házavatás-nyitányát, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét, Bartók Béla és Kocsis Zoltán három zenekari darabját, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát hallhatja a közönség. Közreműködik a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Ránki Dezső zongorázik, Kiss B. Attila énekel.

Az ünnepélyes megnyitóra a több száz meghívott külföldi vendég között Budapestre érkezik a világhírű spanyol tenor, José Carreras, aki aznap délután “beénekli” a kiváló akusztikájú koncerttermet.

Hétfőn, a gálakoncert előtt nyílik meg a budavári palotából új, dél-pesti otthonába költözött Ludwig Múzeum, ahol másnaptól Feszített művek címmel a múzeum saját gyűjteményéből, valamint A modernség talánya címmel nyílik tárlat, utóbbin a világ leghíresebb modern és kortárs művészeti gyűjteményei közé tartozó párizsi Pompidou-központ műtárgyaiból látható válogatás.

“A magyar kultúra védelmének jegyében” működik majd ez a 31 milliárd forintból megvalósult létesítmény -mondta Demján Sándor, hangsúlyozva, hogy “a kultúra hihetetlenül jövedelemtermelő lehet a nemzetgazdaság szempontjából”.





Forrás: MTI



Demján Sándor az Operaház egykori megnyitásának jelentőségéhez hasonlította a három év alatt felépült Művészetek Palotája átadását. Mint mondta, az utóbbi száz évben nem létesült hasonló intézmény Magyarországon, és az épület által képviselt multifunkcionális modellt Európában és a világon sok helyen meg fogják ismételni. A létesítmény megteremtőit az a gondolat vezette, hogy Budapesten álljon Európa új kulturális fellegvára.

A Művészetek Palotája a Nemzeti Filharmonikusok és a Ludwig Múzeum mellett a Nemzeti Táncszínháznak nyújt majd állandó otthont. A Fesztivál Színház Claudio Monteverdi első operája, az Orfeo bemutatásával szerdán nyitja meg kapuit magyar és külföldi zenei kiválóságok közreműködésével.

Az épületben étterem, bár, könyvtár és médiatárral felszerelt archívum, könyvesbolt, valamint civil szervezetek irodái is helyet kapnak.

Benedek András kulturális államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: az államnak a költségvetésben eredetileg tervezett összeg (97,9 milliárd forint) háromnegyedét (73,54 milliárd forintot) kell csak fizetnie az intézményért a harminc évre szóló, úgynevezett PPP beruházási-működtetési konstrukcióban, amelyet a miniszter hamarosan aláír a partner konzorciummal.

Mint kifejtette, a szerződés értelmében a tárca idén 2,2 milliárd forintot fizet a konzorciumnak, ezenfelül a ház szakmai működtetésére, a programokra további 2,5 milliárd forint jut.
Kiss Imre, a minisztérium által létrehozott Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatója szerint az előirányzott összeg elegendő lesz az üzemeltetésre, a szakmai működtetésre és a produkciókra. Egyúttal reményét fejezte ki: a minőségi programok vonzani fogják a közönséget, és az intézmény hosszabb távon is látogatottá válik.

Mint a Duna-parti intézmény ismertetőjében olvasható, az új Millenniumi Városközpont első fejlesztési üteme 2005-ig tart, a második ütemben egy olyan főépület felépítése szerepel, amelyben egy konferenciaközpont, egy kaszinó és egy gyógy- és rekreációs célokat szolgáló fürdő kap helyet. A főépület melletti déli saroktelken a tervek szerint egy multifunkcionális kiállítási épület, északra pedig több szálloda áll majd.

Címkék: archívum