Gazdatüntetés: látóhatáron belül a megállapodás

Az agrárdemonstráció csaknem két hete tartó tárgyalássorozata után szerdán megállapodásban reménykednek a felek. Már csak a gabonaintervenció témaköre van hátra.

Délelőtt Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter még elégedettségének adott hangot. Szerinte jól haladnak a megkezdett egyeztetésekkel és szerdán akár már a megegyezés is létrejöhet a tárgyalófelek között.  Délután azonban az FVM szóvivője, Dékány András már elhúzódó tárgyalásokra számított. Véleménye szerint a gabonaintervenciót alaposan meg kell vitatni, hogy a megállapodás mindenki számára betartható legyen.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is reménykedett, hogy áttörés következhet be a tárgyalásokon. Egyeztettek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) képviselőivel, mert voltak olyan kérdések, amelyben a készülő megállapodás érdekében ki kellett kérni véleményüket. Ugyanis a MOSZ bár nem tagja a demonstrációs bizottságnak, de tagjai az utakon vannak.


Nehézkes tárgyalások


Németh Imre az agrártárcánál folyó plenáris egyeztetés szünetében azt közölte: több olyan pont van ismét, amit a tárgyalóküldöttségek le tudtak zárni.

A miniszter jelezte, hogy a demonstráló gazdák megbízottai újabb szakértői konzultációra kértek időt három-négy pont esetében, amihez a minisztériumi tárgyalóküldöttség is hozzájárult.

Németh a megbeszélések nyilvános szakaszában közölte: a közvetlen terület alapú támogatást mintegy 167 ezer gazdálkodó kapta meg a 208 ezerből. A gazdáknak kifizetett támogatás összege 39 milliárd 54 millió forintot tesz ki.

A miniszter által közölt adatok alapján eddig 1,081 millió tonna gabona intervenciós felvásárlása történt meg, az EU által megfelelőnek minősített raktárkapacitás pedig elérte a 2,475 millió tonnát.


Traktorok az utakon

Eközben szerdán az ország több megyéjében az eddigihez képest újabb helyszíneken vonultak traktorjaikkal az utakra.

A demonstráló gazdák gépeikkel február 21-e óta tartózkodnak a fővárosban. Az ország minden megyéjéből összesen mintegy ezer erőgép érkezett a budapesti Felvonulási térre, később mintegy 200 erőgépet a Parlament előtt állítottak le vasárnap estig. A gazdatüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan.

A gazdák petícióban ismertették követeléseiket, ezekről február 23-án kezdték volna meg az egyeztetést a felek, de mivel a tárgyalások helyszínében nem tudtak megegyezni az érdemi tárgyalás csak február 24-én kezdődött meg. A gazdák petíciójukban egyebek között azt követelték, hogy a kormányzat fizesse ki elmaradt járandóságaikat.

Címkék: archívum