Draskovics nem készül megszorításokra

A kormány elfogadta az adórendszer akadálymentesítéséről szoló tervezetet , így csaknem 60 jogszabályi változtatást terjeszt a parlament elé – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerdán a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A kormány által elfogadott adóegyszerűsítési változtatások közül Draskovics Tibor kiemelte a vállalkozások egyszerűbb könyvvezetésének ügyét. Eszerint 1 milliárd forint nettó árbevételig és 500 millió forint mérlegfőösszegig választhatják a cégek az egyszerűsített éves beszámolót. (Korábban a határok 300 millió illetve 150 milliónál húzódtak) “Ez már a 2005-ös üzleti évre is érvényes lesz” – rögzítette Draskovics Tibor

Különböző támogatások megszerzésénél egyszerűbbé válik az úgynevezett nullás igazolások megszerzése. A tervezett módosítás alapján azt kell igazolni, hogy nincs meg nem fizetett adótartozás, s az esetek többségénél ezzel kapcsolatban elegendő nyilatkozatot tenni.

A beruházásokat könnyíti az a javaslat, amely szerint a kis és közepes vállalkozások egy év alatt elszámolhatják az amortizáció 100 százalékát, ha a beruházás hátrányos helyzetű kistérségben valósul meg.

Draskovics kedden tért vissza Budapestre, miután Brüsszelben részt vett az EU országok pénzügyminisztereinek tanácsán (Ecofin). Elmondása szerint az unió elfogadta, hogy magánnyugdíj-pénztári befizetésekkel korrigált államháztartási adatokat nyújtson be Magyarország. Ez 2005-ben várhatóan 3,6 százalékos GDP-arányos hiányt jelent.

A tanácskozáson elfogadták a magyar konvergencia-programot, amelyben az államháztartás 0,5-1,0 százalékát jelölte meg a szükséges tartalék mértékének a kormány. Ez 100-200 milliárd forint közötti összeget jelent – fogalmazott Draskovics.

Újságírói kérdésre a pénzügyminiszter elmondta, hogy nem készül megszorító intézkedésekre.

Címkék: archívum