Szegeden meg kell ismételni az időközi választást

Hibásan írták a szavazószelvényre a MIÉP egyik képvislőjének keresztnevét, ezért meg kell ismételni a szegedi időközi választásokat.

A szegedi 21-es önkormányzati választókörzetben március 6-án rendezett időközi választás megismétléséről döntött egyhangúlag a területi választási bizottság – jelentette be Kiss Barnabás a bizottság elnöke kedden.

A területi választási bizottság döntésével megsemmisítette a választás eredményét és új szavazás kiírására kötelezte a helyi választási bizottságot – közölte Kiss Barnabás. A bizottság ezzel elfogadta MIÉP kifogását, melyet azért nyújtott be, mert jelöltjük keresztnevét tévesen tüntették fel a szavazószelvényen.

A szavazás napján az egyik bizottság negyed 9 után jelezte, hogy a Hajdú András MIÉP-es jelölt keresztneve rosszul szerepel a szavazószelvényen. Mózes Ervin jegyző ekkor intézkedett, hogy a hibát a szavazókörökben a bizottságok minden szelvényen kézzel javítsák ki.

A területi választási bizottság álláspontja szerint a választási eljárásról szóló törvény csak abban az esetben ad lehetőséget a szavazás napján a szavazólap kijavítására, ha a szavazólap elkészítése után visszalép a jelölt. Ezért helytelen volt a helyi választási bizottságnak az a döntése, mellyel tudomásul vette a helyi választási iroda vezetőjének intézkedését.

A megsemmisített végeredmény szerint a választást Solymos László, az MSZP, az SZDSZ, az MSZDP és a Centrum párt támogatásával indult jelölt nyerte, aki 44 vokssal előzte meg Dobó Jánost, a Fidesz-MDF-KDNP közös jelöltjét. Az Együtt Szegedért Egyesület támogatásával induló Berényi Károlynéra 21-en, Hajdú Andrásra, a MIÉP jelöltjére pedig 15-en szavaztak.
Bálint János, a szocialista párt jogi képviselője az MTI-vel közölte, a Csongrád Megyei Bíróságon megtámadják a területi választási bizottság döntését.

Címkék: archívum