Lemondott a koszovói miniszterelnök

Lemondott a koszovói miniszterelnök, a nemzetközi békefenntartó erők létszámát pedig 20 000 főre emelték.

Ramush Haradinaj, koszovói miniszterelnököt a Hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökkel vádolja, mivel a férfi 1998 óta vezette a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nyugati szárnyát. A hír hatására megemelték a koszovói nemzetközi békefennartó erők létszámát, és a legmagasabb fokú készültséget léptették életbe.

Carla del Ponte, a nemzetközi bíróság fővádlója már tavaly, előtt figyelmeztette a miniszterelnöki beiktatásra készülő politikust az ellene szóló bizonyítékokra. Haradinaj azonban megvárta, míg hivatalosan megvádolják. A Reuters kérdésére a politikus egyik munkatársa közölte, hogy a miniszterelnök értesült a vádról, és “szembenéz vele”. Vagyis lemond és már holnap Hágába repül.


Ramush Haradinaj

A most 36 éves Haradinaj a kilencvenes években gazdasági menekültként Franciaországban, Svájcban, majd Finnországban élt, ahol segédmunkásként és éjszakai kidobóemberként dolgozott. 1998-ban csatlakozott a tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereghez, ahol kegyetlenségéről vált ismertté.

Pártja, a Szövetség Koszovó Jövőjéért helyet kapott az első átmeneti kormányban, ahol Hasim Thaci korábbi gerillavezérrel, és Ibrahim Rugova pacifista politikussal együtt vezette a kabinetet. 2002-ben pártja kilenc helyet kapott a 120 fős tartományi parlamentben. Egy Rugovával váratlanul, titokban aláírt paktum értelmében kiszorította Thaci pártját, és így lett a kilencfős frakció vezetője a formálisan Szerbia-Montenegróhoz tartozó, de ENSZ-közigazgatás alatt álló régió miniszterelnöke.

Címkék: archívum