Agrártüntetés: bombariadó után folytatódik a tárgyalás

Nem találtak robbanószert a tűzszerészek az FVM épületében, így folytatják a demonstráló gazdák és a minisztérium szakértői közötti plenáris tárgyalásokat.

Dékány András, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője elmondta, hogy még dolgoztak a tűzszerészek, amikor ismét hozzáfogtak a megszakadt megbeszélések újrakezdésének előkészületeihez. A tárgyalásokvárhatóan 20.00 óráig tartanak majd.


A demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai között kedden délután egy óra tájban szakadtak meg a tárgyalások bombariadó miatt, amikor is Dékány András arról tájékoztatott, hogy a minisztérium dolgozóit már hazaküldték munkahelyükről, így a tárgyalások hátterét biztosító szakértői gárda és technikai személyzet nem áll rendelkezésre. Emiatt valószínűleg a megbeszéléseket nem lehet folytatni.


A korábban már hétfőről keddre halasztott rövid plenáris tanácskozás elején Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az FVM tárgyalóküldöttségének vezetője ismertette, hogy a közvetlen terület alapú támogatások forrásaiból eddig 166 ezer gazdálkodó kapott támogatást. A gazdálkodók hárommillió 370 ezer hektár után vehették fel összesen valamivel több mint 38 milliárd forintot kitevő támogatásukat.


A miniszter jelezte azt is a jelenlévőknek, hogy eddig egymillió 13 ezer tonna gabonát vásároltak fel az intervenció keretében. Az EU-követelményeknek megfelelő raktárkapacitás pedig elérte a 2,4 millió tonnát.

Az agrártárca irányítója a lezajlott szakértői egyeztetéseket eredményesnek minősítette és reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások a kölcsönös kompromisszumok alapján folynak majd kedden és így sok fejezetet le tud zárni a két fél tárgyalóküldöttsége, esetleg eljuthatnak a tárgyalások végéig is.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hangot adott annak a reményének, hogy a terület alapú támogatások forrásaiból fennmaradt hányad belátható időn belül a gazdákhoz kerül. Bizakodását fejezte ki a tekintetben is, hogy a már felvásárolt intervenciós gabona mennyisége nem csak a kereskedők raktárkészletét jelenti, hanem a gazdáktól is felvásároltak már terményt.

A Magosz elnöke ugyancsak az agrártárca vezetőjéhez hasonlóan abban reménykedik, hogy hamarosan megegyezés születik a két fél között, és mint mondta, ezért a gazdák érdemi, konkrét és gyors megállapodásra törekszenek a tárgyalások során.

A plenáris tárgyalásokat megelőzően Németh Imre földművelésügyi miniszter egyeztetett Nagy Tamással, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnökével és Csikai Miklóssal, a Magyar Agrárkamara elnökével.

A tárgyalások befejeztével Nagy Tamás az újságíróknak elmondta, hogy szerinte a demonstráló gazdák és a minisztérium képviselőinek megállapodását követően újabb tárgyalási fordulóra volna szükség annak érdekében, hogy a vitás kérdéseket, amelyek más agrárszervezeteket is érintenek, egyeztetni lehessen, ezért a MOSZ, a Magosz, az Agrárkamara és az FVM képviselőinek ismét tárgyalóasztalhoz kellene ülniük. Ez Nagy Tamás szerint azt a célt szolgálná, hogy közös felelősséget vállalhassanak a meghozott döntésekért, ugyanis az agrárium rendelkezésére álló források korlátozottak, míg az igények jelentősek. Így egyoldalú döntéseket sem a tárca, sem az agrár-érdekképviseletek nem hozhatnak.

A demonstráló gazdák kedden a Felvonulási téri demonstrációs sátorban tartott sajtótájékoztatón kifejezték: elhatárolódnak Paulina Lászlótól aki hétfőn hazatérésre szólította fel őket. Bagi Béla, a demonstrációs bizottság elnöke megjegyezte: Paulina László nem volt és most sem tagja a testületnek, bejelentését magánemberként tette, vagy “azok képviseletében, akik ezzel megbízták”. Kis Miklós nyársapáti gazdálkodó kifejezte: az egység teljes közöttük, nincs esélye a provokátoroknak, hogy ezt megzavarják.

Címkék: archívum