Az APEH áttér a célzott ellenőrzésekre

A Pénzügyminisztérium utasítására az APEH leáll az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások teljes körű, tételes áfa-ellenőrzésével , és áttér a célzott, valamint a visszautalást nem kérő vállalkozások ellenőrzésére – mondta Katona Tamás, a tárca politikai államtitkára.

Katona Tamás elmondta, hogy arra utasították az adóhivatalt, hogy azoknál az uniós adószámmal rendelkező vállalkozásoknál, amelyeknél a 2004 harmadik negyedévi kontroll után mindent rendben találtak, zárják le a  negyedik negyedévi ellenőrzést és fizessék ki a jogosnak ítélt áfá-t.

A Magyarországon működő 500 ezer vállalkozás közül 75 ezer rendelkezik uniós adószámmal, közülük 6 ezret érintett a teljes körű ellenőrzés.

A harmadik negyedévi jogosulatlan áfa-visszatérítések összege 2,2 milliárd forint volt. A szigorú ellenőrzések is közrejátszottak abban, hogy az idén januárban az áfa-bevétel 25 milliárd forinttal nagyobb volt a tervezettnél. A visszatartott áfa- kifizetések többletterhe eddig közel 3 milliárd forint volt – közölte Katona Tamás.

Címkék: archívum