Szíria rövidesen kivonhatja csapatait Libanonból

Bassár el-Aszad szíriai elnök közölte: a következő hónapokban kivonhatják a szíriai csapatokat Libanonból, míg a libanoni tüntetők kedden folytatták tiltakozó akciójukat Bejrút központjában a szíriai kivonulást követelve.

Szíriára, amely mintegy 14 000 katonát állomásoztat Libanonban, egyre nagyobb nyomás nehezedik a Ráfik Haríri volt kormányfő meggyilkolását követő tiltakozó megmozdulások miatt. Bassár el-Aszad a Time amerikai hírmagazin internetes kiadásában kedden megjelenő nyilatkozatában közölte: “A kivonásra hamarosan sor kerül, talán már a következő hónapokban. Nem később.”

A szíriai elnök a csapatkivonás végleges menetrendjét nem közölte, mondván, hogy ez főként műszaki, nem pedig politikai megítélésektől függ. Szíria nemrégiben közölte, hogy a taifi egyezménynek megfelelően át kívánja irányítani csapatait a határ mellé, a Bekaa-völgybe. A 15 évig tartó libanoni polgárháborút 1989-ben lezáró taifi egyezmény előírta, hogy a szíriai csapatokat át kell csoportosítani Libanon keleti részébe, majd az azt követő években fokozatosan ki kell vonni őket az országból.

Egy befolyásos amerikai szenátor szerint az Aszad által javasolt, hónapokon belüli csapatkivonás nem elfogadható a nemzetközi közösség számára. Richard Lugar, a szenátus külügyi bizottságának elnöke újságírók előtt közölte: a nemzetközi közösség ennél gyorsabb csapatkivonási menetrendet szeretne.

Címkék: archívum