Draskovics Tibor kinevezte az APEH új elnökét

A pénzügyminiszter március 1-jei hatállyal kinevezte Szikora Jánost az APEH elnökének.

A miniszter közölte azt is, hogy javasolta a miniszterelnöknek Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) távozó elnökének kinevezését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felügyeleti tanácsába május 1-jei hatállyal. 

Draskovics Tibor a keddi budapesti tájékoztatón közölte azt is, javasolta a miniszterelnöknek Király László György, az APEH távozó elnökének jelölését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felügyeleti tanácsába május 1-jei hatállyal.


Az elégedettség hiányára enged következtetni, hogy a frissen kinevezett Szikora Jánostól határozottabb, eredményesebb adóztatást vár a főpénzügyér. Mindezt azért, hogy senkinek se kelljen mások hanyagsága, vagy tisztességtelen magatartása miatt a szükségesnél több terhet viselnie” – mondta Draskovics Tibor. Szerinte az APEH-nak gyorsabban és hatásosabban kell reagálnia a gazdasági folyamatokra.



Szikora János

Az APEH és az adóreform


A pár hete elkezdett adóreform, s a készülő javaslatoknak nagyrészt azokra a tapasztalatokra kell építeniük, amelyek az APEH-nál halmozódtak fel. A pénzügyminiszter emellett, az APEH vezetésétől várja, hogy élharcosai legyen az adóztatás egyszerűbbé, adminisztrációmentesebbé tételének. Egy korszerű adóigazgatást kívántunk megteremteni, s a célt el is érte a szervezet – ezzel búcsúzott Király László György. A távozó elnök elmondta: be kellett látnia, hogy most nem a nagy struktúrák építésének ideje jött el, hanem egy gyorsabban, operatívabban működő adóhivatalé.


“Az APEH az egyik legjobban működő közigazgatási szervezet, ahol a jövőben sincs ok gyökeres változtatásokra” – fogalmazott Szikora János. Az új elnök hozzátette: át kell gondolni a Pénzügyminisztériumból érkező kritikai véleményeket azért, hogy az APEH működése még hatékonyabb legyen. Szikora János saját személyéről szólva kijelentette, hogy “szeretnék szürke maradni, hogy az adóhivatal belső működtetésére koncentrálhassak”.

Címkék: archívum