Már 5,2 millió munkanélküli Németországban?

A berlini Der Tagesspiegel úgy tudja, hogy februárban 5,216 millióan voltak munka nélkül Németországban, ami újabb háború utáni rekord.

Az információ a lap keddi számában jelenik, mint ahogy a hivatalos adatokat is kedden közlik Nürnbergben. A Der Tagesspiegel értesülései szerint a statisztikai hivatal a februári munkanélküliséget 5 216 434-ra teszi. A szám annyit jelent, hogy durván 180 ezerrel volt több a munkanélküli januárhoz és 575 ezerrel több tavaly februárhoz képest. A munkanélküliségi arányszám 12,1 százalékról 12,6 százalékra emelkedett. A Der Tagesspiegel által közzétett adat a szezonális hatásokat is tükrözi.


A múlt héten a A Die Welt című német lap 5,2 milliós munkanélküli adatott vetített előre februárra.


Németországban az év elején lépte át a munkanélküliségi szint az ötmilliós határt, amire a kormány felkészítette a közvéleményt. A szint megugrását részben az új statisztikai számítással magyarázzák: a tartósan munkanélküliekhez hozzászámítják az eddig szociális segélyből élő munkaképes, de továbbra is munka nélkül lévő embereket. Az év elején 5,037 millió nő és férfi volt munka nélkül Németországban.

Címkék: archívum