Gyógyszerkutatásokkal foglalkozók figyelem

Az NVF (Novartis Venture Fund) - azaz a Novartis Kockázati Tőke Alap - tőkét nyújt olyan induló vállalkozásoknak, melyek innovatív és gazdasági potenciált rejtő ötletekkel rendelkeznek az orvostudomány jövőben kiemelt figyelmet érdemlő területeinek fejlesztésére

Basel, 2005 február 3. – Az NVF (Novartis Venture Fund) olyan új üzleti projekteknek nyújt pénzügyi támogatást bármely országban, melyek áttörő válaszokat ígérnek a jövő kihívásaira az egészségügyben. Az 1996 óta fennálló NVF olyan vállalkozásoknak nyújt támogatást, melyek új gyógyszerek kifejlesztését vagy már meglévő gyógyszerek továbbfejlesztését célozták meg. A jelenleg támogatást élvező vállalkozások legtöbbje egyetemekről indult ki vagy a Novartis-ról leváló vállalatként alakult meg.

Az NVF 8 éves fennállása óta 132 vállalatba több mint 250 millió dollárt fektetett be 1700 új munkahelyet teremtve. Az NVF csak a tavalyi évben 28 millió dollárt ruházott be, melyből 8,5 millió dollárral hat új vállalatot támogatott.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy az NVF 1996-os létrejötte óta, 1700 munkahely megszületéséhez járult hozzá. – mondta Daniel Vasella, a Novartis ügyvezető igazgatója. „Hiszünk abban, hogy azáltal, hogy pénzforrást biztosítunk induló vállalkozásoknak, serkentjük az innovációt, hozzájárulunk az orvostudomány fejlődéséhez, továbbá segítjük a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.”

„Néhány az NVF által támogatott vállalatok közül már megegyezést vagy együttműködési egyezséget írt alá jelentős gyógyszeripari vállalatokkal” – mondta Dr. Francois L’Eplattenier, az NVF (Novertis Venture Fund) elnöke. „Nagyon örülünk az ilyen híreknek, mert visszaigazolva látjuk a hitünket, hogy az innovatív, dinamikus, újonnan induló vállalatok és a kiemelkedő gyógyszeripari vállalatok közötti kapcsolat megszületése kulcstényező abban, hogy a meglévő innovációs hiányt legyőzzük.”

Pályázatok értékelése
Az NVF-hez támogatásért fordulók pályázataiban először a pályázatban leírt projektek gazdasági megvalósíthatóságát nézik, és azt, hogy a projekt célok összeegyeztethetők-e az Alap célkitűzéseivel. A pályázatok elbírálásánál az is fontos szempont, hogy a kezdeményezés mennyire innovatív, milyen tudományos szaktudás áll a hátterében, mennyi új munkahelyet teremt, és milyen értéket képvisel a közösség számára.

Ha egy pályázat megfelel a rögzített elvárásoknak, köztük annak, hogy a vállakozás rendelkezik saját tőkével, akkor egy személyes találkozón, a pályázókkal részletesen ismertetik a benyújtott pályamunkájuk értékelését. A végső döntést arról, hogy mely projekt részesülhet pénzügyi támogatásban, az NVF Tanácsadói Testülete hozza meg.

Ha egy pályamunka kivívja az NVF pénzügyi támogatását, akkor szerződés születik az Alap és a támogatási összeget felhasználó vállalkozás között. Fontos megjegyezni, hogy a támogatott vállalatok vállalkozási szabadsága biztosított, és a vállalkozásokat nem köti semmiféle hivatalos kötelék a Novartishoz, mint gyógyszeripari céghez.

Pályázatok benyújtása
A pályázatokat írásban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell a vállalkozás üzleti tervét, piaci elemzésekkel, stratégia ismertetésével, marketing koncepcióval, infrastruktúra leírásával tudományos, technológiai koncepció felvázolásával, a verseny előnyök kiemelésével és egy pénzügyi áttekintéssel együtt.


A Novartis-ról
A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd USD, nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd USD-t fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat.
További információ: www.novartis.com


További sajtóinformáció:

Horváth Katalin
Open Communications
Tel.: 239-10-98
Email: katalin.horvath@opencom.hu


További információ a Novartis Venture Fund-ról:

DR JÜRG MEIER
Novartis International AG, WSJ-200.220
P.O. Box, CH-4002 Basel, Switzerland
Phone +41 61 324 62 10
Fax +41 61 324 86 79
E-mail: juerg.meier@group.novartis.com

DR RUDOLF GYGAX
Novartis International AG, WSJ-200.225
P.O. Box, CH-4002 Basel, Switzerland
Phone +41 61 324 68 09
Fax +41 61 324 86 79
E-mail: rudolf.gygax@group.novartis.com

# # #

Címkék: Hírforrás