Életbe lépett a biztosításközvetítőkre vonatkozó uniós irányelv – A Grepton által fejlesztett online rendszer iránt külföldön is érdeklődés mutatkozik

2005. január 18., Budapest - 2005. január 15-én lejárt a határideje a biztosításközvetítésre vonatkozó uniós irányelv tagállamok jogrendszerébe való átültetésének. Eszerint minden tagállamnak be kell vezetnie egy olyan központi nyilvántartó rendszert, ami nyomon követi a biztosításközvetítőket.

A Grepton Informatikai Rt. által létrehozott on-line rendszer bevezetésével Magyarország az elsők között állította fel az elrendelt nyilvántartást, olyan sikerrel, hogy más tagállam, így pl. Szlovákia is érdeklődést mutat iránta. A regisztert a PSZÁF képviselője bemutatja a direktívából adódó államközi feladatok protokollját kidolgozó uniós munkabizottság számára, 2005. február elején Luxemburgban.

2003 közepén a parlament elfogadta az új biztosítási törvényt, amely 2004. május 1-jén lépett hatályba és tartalmazza a biztosításközvetítésre vonatkozó uniós elvárásokat is, így a biztosítások értékesítésével foglalkozó cégek és természetes személyek regisztrálási kötelezettségét. A törvény egyik jelentős változása, hogy a biztosítások értékesítésével foglalkozó szakembereknek és cégeknek egy központi nyilvántartásban kell szerepelniük, amit a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) kezel.

A PSZÁF ezen kötelezettségének – a mai technikai lehetőségek kihasználásával – úgy kívánt megfelelni, hogy informatikai rendszer fejlesztésével bízta meg a Grepton Rt.-t. A rendszer Interneten keresztül biztosítja a közel 20.000 személy és cég regisztrálását és adatainak megadását, s ezen adatok karbantartását.

„A projekt összetettségéhez több tényező is hozzájárult, mint például a nem egyértelműen értelmezhető piaci ellenérdekeltség és a jelentős kezdeti terhelés. Ennek megfelelően stabil és robusztus rendszert kellett létrehoznunk, s erre csupán 3 hónap állt rendelkezésünkre.” – mondta el Klausz Attila, a regisztert kifejlesztő Grepton Informatikai Rt. account managere.

A regiszter december 15-én indult, s ez időponttól számítva három hónap áll rendelkezésre a feltöltéshez. 2005. január 15.-ével bezárólag a várt 20.000 személy és cég már több mint egynegyede regisztrált a biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói nyilvántartásban.

„A fenti folyamat újdonsága a mai államigazgatási gyakorlathoz képest, hogy nem szükséges nyomtatványok készítése, jelentések postázása és PSZÁF oldali feldolgozása. Ezzel jelentős költséget, időt és emberi energiát takaríthatunk meg.” – tette hozzá dr. Banyár József, a PSZÁF EU tanácsosa.

A törvény és a regiszter célja a fogyasztók védelme, a visszaélések megakadályozása és a nyilvánosság tájékoztatása, valamint a szakmai színvonal emelése. A regiszter felállításával egyidejűleg a biztosításközvetítőkkel szemben képzettségi követelmények lépnek életbe, amelyek ellenőrzését szintén a regiszter látja el. Ez az alkalmazás tehát lehetőséget biztosít az állampolgároknak, hogy a “vele szemben ülő” ügynök adatait (melyik cégnél van állományban, mióta, hol volt előtte, stb.) bármikor ellenőrizhessék egy Internetes eléréssel rendelkező számítógéppel.

###
GREPTON Rt. (www.grepton.hu ):
A Grepton Rt. az 1977-ben alapított Protomix Rt. szoftver üzletágának önállósulásával jött létre 2001. márciusában. A Grepton kizárólag professzionális IT szolgáltatásokkal foglalkozik négy stratégiai területen: infrastruktúra, üzleti folyamat automatizáció, üzemeltetés és technológia menedzsment. Vezető Microsoft megoldásszállító, négyszeres Microsoft Gold Certified Partner (Support Services, E-Commerce Solutions, Enterprise Systems, Collaborative Solutions kategóriákban), Oracle Certified Partner valamint Symantec Enterprise Solution Partner címmel és „NATO Beszállításra Alkalmas” határozattal rendelkezik.

További információk: Klausz Attila, Grepton Rt. (tel.: 204-7730 vagy aklausz@grepton.hu ).

Címkék: Hírforrás