Megadóztatnák az idegenforgalmat a spanyolok

A spanyol kormány azt tervezi, hogy az egész országra kiterjesztett idegenforgalmi adót vezet be, hogy az ebből befolyó pénzt környezetvédelmi feladatok finanszírozsására fordítsa.

Az Expansión gazdasági lap értesülése szerint a kormány már dolgozik annak a kerettörvénynek az elkészítésén, amely szabályozná az egyes idegenforgalmi térségekben bevezetendő környezetvédelmi adó rendszerét. A kormány ebben egyebek mellett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetre (OECD) támaszkodhat, amely a környezetvédelem szempontjából kifejezetten ajánlotta Spanyolországnak az adó bevezetését.

Mallorcán és a Baleárok többi szigetén 2002. májusban bevezették a napi egy euró idegenforgalmi adót, ami a szállodák és utazási irodák tiltakozását váltotta ki. Hosszas huzavona után 2003. októberben a kormány megszüntette az adót.

Tavaly nyár óta azonban egyre több idegenforgalmi körzetben – elsősorban az észak-keleti Costa Braván és Costa Douradán, illetve Katalóniában – sürgetik az adó bevezetését.

Barcelónában az 1992-es olimpiai játékok óta megkétszereződött az idegenforgalom, 10 millió vendégéjszakával a katalán főváros Európa leglátogatottabb városai közé került.

Címkék: archívum