Átszervez és egyszerűsít a Matáv

A Matáv igazgatósága szerdai ülésén döntött , hogy jövő év január 1-jei hatállyal átalakítja a cégcsoport szervezetét: egyszerűsítik a csoport szervezeti felépítését. Az Axelero jogi státusza nem változik, de a szervezeti hierarchiában lejjebb kerül.

A Matáv közleményéből kiderül, hogy a cég kidolgozta középtávú programját. Az augusztus 12-én bejelentett hatékonyságnövelő program részeként megvalósuló létszám-racionalizálás eredményeként mintegy 40 százalékkal csökken a szervezeti egységek száma, s ennek kapcsán számos vezetői pozíció is megszűnik.

Az újonnan létrejövő Vezetékes Szolgáltatások Üzletág integrálja a Lakossági Szolgáltatások Üzletág, az Internet Üzletág, valamint a Hálózati Rendszerek Üzletág tevékenységét. Az újonnan létrejövő üzletág vezetője Christopher Mattheisen, a Lakossági Szolgáltatások Üzletág jelenlegi vezetője lesz. Az Axelero menedzsmentje és jogi státusza változatlan marad, de bekerül az új összevont üzletág alá. A szolgáltatási és logisztikai vezérigazgató-helyettes pozíciója viszont megszűnik, e terület tevékenységeit a jövőben más irányítási területek, az üzletágak, illetve az outsourcing partnerek látják el. A Matáv Csoport operatív irányítását ellátó Ügyvezető Bizottság tagjainak száma – a változások révén – 8 főről 6 főre csökken.

Straub Elek elnök-vezérigazgató, Dr. Klaus Hartmann gazdasági vezérigazgató-helyettes, Dr. Pásztory Tamás emberi erőforrás és jogi vezérigazgató-helyettes, valamint Tankó Zoltán vezérigazgató-helyettes – az Üzleti Megoldások Üzletág vezetője – felelősségi és tevékenységi köre nem változik, s Christopher Mattheisennel, az új üzletág vezetőjével együtt a jövőben is tagjai maradnak az Ügyvezető Bizottságnak. A Mobil Üzletágat (T-Mobile Magyarország) továbbra is Sugár András vezeti, aki 2005. január 1-jétől szintén tagja lesz a Matáv Csoport Ügyvezető Bizottságának.

A most bejelentett szervezeti átalakítások már vélhatően a jövőre tervezett nagy leépítések kezdete, amely során közel négyezer embert bocsátanak el a Matáv-csoporttól, amely leginkább a vezetékes szolgáltatót, ezen belül is az üzemeltetést érinti a bejelentett változás. A létszámleépítésekre több lépcsőben kerül sor: 2005 januárjában 800-zal, a jövő év első negyedévében újabb 300-400-zal csökken a létszám, s a folyamat 2006 elején fejeződik be. 2005-ben és 2006-ban összesen 2598-cal csökken a Matáv Rt. létszáma. 805 alkalmazott a kiszervezett tevékenységeket végző vállalatoknál kap a továbbiakban munkát.

Címkék: archívum