2010-ig létrejöhet a régió tőzsdeszövetsége

Legkésőbb 2010-ig létrejöhet a bécsi és a budapesti tőzsde által kezdeményezett közös közép-kelet-európai tőzsdei szövetség - jelentette ki Szalay-Berzeviczy Attila New Yorkban.

A BÉT elnöke Stefan Zapotocky, a bécsi tőzsde elnöke közösen szerepelt egy befektetői konferencián, ahol a vezetők elmondták, hogy a szövetség központi magja a bécsi és a budapesti tőzsde lesz, majd csatlakozik hozzájuk a legnagyobb kelet-európai tőzsde, a varsói, amit várhatóan 2005 elején privatizálnak. Számítanak ezen kívül a cseh, a szlovák és a szlovén tőzsde részvételére is – jelezte Szalay-Berzeviczy és Stefan Zapotocky.

A két tőzsdei vezető hangsúlyozta, hogy a szövetség “partnerségi megoldásokat”, közös struktúrát, közös kereskedési platformot jelent. Az első lépés mindamellett az, hogy Brüsszel jóváhagyja a bécsi és a budapesti tőzsde szövetségét. Ezt eredetileg novemberre várták, de a jóváhagyás valószínűleg csak 2005 első negyedében történik meg. A következő lépés a BÉT és a Budapesti Árutőzsde, valamint a Keler integrációja.

A bécsi tőzsde idén májusban vásárolt 14 százalékos részesedést a Budapesti Értéktőzsdében. A HVB Bank Hungary Rt. vezette konzorcium – amelyben a bécsi tőzsde mellett az osztrák Kontrollbank, az osztrák Erste Bank és a Raiffeisen Zentralbank vesz részt – összesen 68,8 százalékos tulajdont szerzett a BÉT-ben.

Szalay-Berzeviczy az integrációs tárgyalásokon kívül megbeszéléseket folytatott a New York-i árutőzsdén arról is, hogy a BÁT a know-how átvételével beszáll az olajkereskedésbe, s ezt a tevékenységet később a közös közép-kelet-európai tőzsdén is végzi.

Címkék: archívum