Növelni kell a magyarországi bankok hatékonyságát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), Jelentés a pénzügyi stabilitásról című elemzésében kiemelte; a hazai bankoknak jövedelmezőségük megtartása érdekében jelentős hatékonyságjavító lépéseket kell tenniük.

A magyarországi bankok adózás előtti nyeresége 2004 első félévében az elősző évi dinamikával csaknem azonos mértékben, 43,15 százalékkal nőtt és megközelítette a 168 milliárd forintot.

A profitnövekedésben a kamatjövedelem játszotta a legnagyobb szerepet: a 2003 első félévében befolyt 209,61 milliárd forintnál 27,5 százalékkal magasabb összeg, 267,28 milliárd forint folyt be a kamatokból.

A jutalék- és díjeredmények 13,2 százalékkal, 79,64 milliárdról 90,14 milliárd forintra nőttek az idei első félévben, ezen belül a garancia- és kezességvállalási díjak 74,25 százalékkal emelkedtek, amit valószínűleg az infrastrukturális beruházások felfutása magyaráz. Ennek ellenére a bankok hatékonyságát javító lépések folytatására van szükség, figyelmeztet a jegybank, és leszögezi, hogy a bankok hatékonysága ugyanis a kiugróan magas jövedelmezőség ellenére is elmarad a régió és az EU bankjainak átlagától.

A hitelintézetek működési költségei az idei év első félévében az inflációt meghaladó mértékben, 10,82 százalékkal nőttek a 2003 első félévihez képest. A működési költségeken belül a személyi kiadások 18 százalékos bővülését a bankrendszerben lezajlott hatékonyságjavító lépések – az egyes bankoknál lezajlott átszervezés, összevonás, máshol létszámleépítés – okozták, a végkielégítések miatt erősen megnőtt a bérköltség.

A 36 magyarországi bank közül nyolc mutatott ki veszteséget az idei év első félévében, a veszteséges bankok együttes piaci részesedése alacsony, 5 százalékos, de ha a Postabankot nem vesszük figyelembe, a hét veszteséges bank piaci része mindössze 2 százalék. A legmagasabb, átlagosan 43,11 százalékos tőkearányos nyereséget (ROE) továbbra is a jelzálogbankok érték el, de a fogyasztási hitelezésre specializálódott bankok ROE mutatója is átlag feletti.

Címkék: archívum