Öt pokolgép robbant Madrid térségében

Öt kisebb erejű bomba robbant Madrid környéki benzinkutaknál. Személyi sérülés nem történt.

Az ETA nevében egy ismeretlen telefonáló helyi idő szerint 17 óra 30 perckor értesítette a Gara baszk újságot arról, hogy öt pokolgépet helyeztek el benzinkutaknál a Madridból kivezető főútvonalak mentén.

A telefonáló közölte, hogy 18 óra 30 perckor robbannak a szerkezetek. A hatóságoknak sikerült még időben kiüríteni a Madridból kivezető nagyobb autópályák melletti benzinkutakat. Egyben felszólították a lakosokat, hogy gépjárművel ne hagyják el a fővárost.

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet 1968 óta folytat fegyveres harcot azért, hogy spanyol és francia Baszkföldön független baszk állam jöjjön létre, a robbantásos merényletekben és egyéb fegyveres támadásokban azóta több mint 800 ember vesztette életét.

A rendőrség 2000 és 2003 között őrizetbe vette az ETA 650 feltételezett tagját és segítőjét. Az ETA által elkövetett gyilkosságok száma jelentősen csökkent, a 2000-es 23 ilyen haláleset után tavaly már csak hármat jegyeztek fel.

A legutóbbi robbantás 2003 májusában volt, amikor a gépkocsiba rejtett pokolgép robbanásában két rendőr vesztette életét az észak-spanyolországi Sanguesában.

Címkék: archívum