Az OECD négy százalék körüli növekedést vár régiónkban

Az Európai Unióhoz nemrégiben csatlakozott közép-kelet-európai országok gyors gazdasági növekedésen mennek át a következő két évben is, ám csak csekély eredményt érnek majd el a költségvetési hiányok mérséklésében - vélik az OECD kutatói.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarországon az idén 3,9 százalékos, jövőre 3,6 százalékos, 2006-ban 3,5 százalékos GDP-növekedést vár. Az OECD elemzői szerint várható, hogy a kivételesen gyors exportnövekedés valamelyest lassulni fog, és tovább lassul a fogyasztás növekedése is. A magyar export szerintük az idén 14,7 százalékkal, jövőre 12,6 százalékkal, 2006-ban 12,2 százalékkal bővül.

Az infláció várhatóan gyorsan csökken, ahogyan közvetett adók emelésének egyszeri hatása múlik. Az infláció lassulni fog jövőre és 2006-ban is a magasabb olajárak ellenére is, noha kisebb ütemben – írták. Az idei inflációt 6,9 százalékra, jövőre 4,7 százalékra, 2006-ra 4,5 százalékra várják.

Noha az államháztartási hiány jelentős csökkenése várható az idén, a költségvetési politikai célok és az eredmények közti nagy szakadék megmarad, ami makrogazdasági politika összehangolását megnehezíti, és növeli az országkockázati felárat. Az új kormánynak hitelesebb költségvetési stratégiára kellene átállnia, reálisabb célokat kijelölve, és ezt a fenntartható kiadáscsökkentések iránti erősebb elkötelezettséggel kellene támogatnia – írták az OECD szakértői.

Az államháztartás hiánya az OECD becslése szerint az idén a GDP 5,4 százaléka, jövőre 4,9 százaléka, 2006-ban 4,5 százaléka lesz. A szervezet a hiányra tervezett jövő évi 4,6 százalékot derűlátónak tartja, főként azért, mert a kormány a jövő évi költségvetés tervezését 4 százalékos GDP növekedési ütemre alapozta.

A Cseh köztársaságról szólva megállapítja, hogy az idén, jövőre és 2006-ban is 4 százalékos lesz a növekedés az erőteljes kivitel és az élénk hazai kereslet jóvoltából, ám a pénzügyi reformok végrehajtása lassú, nagyobb ütemre kellene kapcsolni e téren. Az OECD a nyugdíj- és az egészségügyi reformban tart konkrét intézkedéseket szükségesnek, amellett, hogy a vállalkozói környezetet javító reformok véghezvitelét is fontosnak tekinti. Az infláció várhatóan közel lesz a 3 százalékhoz, így a monetáris politika semleges maradhat az OECD szerint annak ellenére is, hogy fennáll az inflációs kockázat veszélye.

Lengyelországban a növekedés jövőre is – 4,3 százalékkal- erőteljes marad, még ha nem is éri el az idei év elején mért ütemet. Ez évben a kivitel gyors növekedése, jövőre pedig a hazai fogyasztás, a növekvő foglalkoztatás és az EU-források felhasználása adnak lökést a fellendülésnek. A zloty közelmúltban tapasztalt erősödése némileg lassítani fogja a kivitel felfutását az OECD szerint. A beruházások élénkülőben vannak, de csak 2006-ban érnek el olyan mértéket, hogy érzékelhető változást idézzenek elő a foglakoztatásban.

Az OECD figyelmeztet arra, hogy a költségvetés hiánya az idei gyors növekedés hatására mérséklődött, jövőre azonban visszafogottabb lesz a fejlődési ütem, emiatt tehát erőteljesebb költségvetési szigorra lesz szükség. Az OECD további kamatemelést sem zár ki tekintettel a bérek emelkedésére és a költségvetés helyzetére.

Szlovákia a következő két évben közel 5 százalékos GDP növekedésre számíthat, ami a foglalkoztatottság mérsékelt emelkedésével jár majd. Az infláció magas üteme jelentős mértékben enyhülhet 2005-ben, ha már a központi áremelések, az adóreform és az élelmiszeráraknak az EU csatlakozással összefüggő drágulása nem fogja éreztetni hatását. ” A központi bank az infláció jelentős mértékű enyhülésére számít, ennek ellenére célzott kommunikációs stratégiára van szükség az euró bevezetésére való felkészülés időszakában ” – olvasható az OECD jelentésében.

Az OECD Szlovákiát a reformokban élenjáró országnak minősíti, amely az eurót 2009-ben kívánja bevezetni. Ez a dátum a szervezet szerint hiteles, feltéve, ha a kormány tartja magát a költségvetési kiadások mérséklését célzó programjához. ” A több évre szóló költségvetés, amelyről első ízben született megállapodás, és a parlament független képviselőinek a meghatározó fontosságú reformok melletti kiállása hitelessé teszik a kormány konszolidációs tervét ” -olvasható. A jelentés megjegyzi, hogy a késlekedés a 2006-évre tervezett autó összeszerelő üzem ( Hyundai) indításában a 2006-ra vonatkozó növekedési és kiviteli tervek módosítását válthatja ki.

Címkék: archívum