A Gazprom részt vesz a Juganszk árverésén

Az orosz Gazprom gázmonopólium frissen létrehozott olajipari leányvállalata, a Gazpromnyefty részt fog venni a feldarabolás fenyegette Jukosz olajtársaság legnagyobb termelő egysége, a Juganszknyeftyegaz árverésén.

A benevezést a Gazprom vezetősége elhatározta, bár döntését az igazgatótanácsnak még jóvá kell hagynia – közölte a Gazpromnefty vezére, Szergej Bogdancsikov kedden.

A Juganszk 76,79 százaléka – az összes szavazó részvény – elárverezését december 19-re tűzték ki, 246,75 milliárd rubeles (8,7 milliárd dollár) kikiáltási áron, ekképp behajtandó a Jukosztól 2000-2003-ról követelt, körülbelül 25 milliárd dollárnak megfelelő adóhátralék és büntetés egy részét. A Jukosz eddig körülbelül 4 milliárd dollárnak megfelelő összeget törlesztett.

Bogdancsikov jelezte, hogy a Juganszk megszerzését a Deutsche Bank tanácsolta a Gazpromnak. A Deutsche Bank a Gazpromnefty kiépítésében, először is az állami Rosneft olajcég elnyelésének megvalósításában segít a világ legnagyobb gázipari cégének, amely nagy játékos akar lenni az olajiparban is.

Ha a Gazprom megszerzi a Juganszkot, tovább nőhet az orosz kormány közvetlen befolyása a stratégiai olajiparban. A Gazpromban az állami hányad 50 százalék fölé emelkedik a Rosznefty beolvasztása révén, és a monopólium elnyelheti a szintén állami Zarubezhneftyet is.

Bogdancsikov szerint a Juganszk megszerzésével a Gazpromnefty 88-90 millió tonna olajat és gázkondenzátumot termelhet 2005-ben, míg enélkül, a Gazprom saját és a Rosznefty eszközeivel csak 37 millió tonnára bővítheti termelését.

A Gazpromnyefty tervezi a Szibnyefty és a Szurgutneftyegaz egy részének megvételét is a Deutsche Bank tanácsára, hogy (éves termelését százmillió tonnára növelve) versenyre kelhessen olyan nyugati olajóriásokkal, mint az ExxonMobil, a Shell vagy PB – tette hozzá.

German Gref orosz gazdasági miniszter helytelenítette a Gazprom terjeszkedését a Juganszk megszerzése és más bevásárlások révén. A tárca szerint ez az üzletpolitika a piac további monopolizálásához vezet.

A Jukosz megismételte, hogy a Juganszk elárverezése sérti az orosz jogot, amely szerint az adóvégrehajtási kiárusításokat nem szabad az adós főtevékenységéhez tartozó vagyonrészekkel kezdeni.

A Menatep csoport (a Jukosz-főrészvényesek vagyonkezelője, egyben cég egyik fő hitelezője) peres eljárásokkal és pénzügyi követelésekkel fenyegette meg a Gazpromnyeftyet, ha részt vesz a jogtalan árverésen.

Steven Theede Jukosz-vezér kétségbe vonta, hogy nyugati cégek részt vennének az árverésen, tartva a sokéves pereskedéstől. A cégvezér egyébként jelezte, hogy vissszatér Oroszországba, ellentétben más Jukosz-főmenedzserekkel, akik letartóztatástól tartanak.

Moszkvai megfigyelők emlékeztettek, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója e hónap közepén olajipari együttműködésről is tárgyalt Moszkvában a Gazprom vezerével. A Molt nyilvánvalóan aggasztja az olajimportjának 60 százalékát szállító Jukosz megpecsételődött sorsa. A Gazpromnyefty esetleg garanciát adhat a szállítások pótlására, ha a Jukosz kiesik, s netán kivásárolhatja a Jukoszt a Mollal fele-fele arányban birtokolt hanti-manysiföldi közös kitermelőcégből is.

Címkék: archívum