Trükkök és buktatók a telekáfában …”Már ügyesek vagyunk, de…”

"Ollózás a www.lagunaingatlan.hu weboldaláról": Adószakértők szerint néhány merész húzással megúszható a telekáfa, de a trükkök is pénzbe kerülnek, és később sok gonddal járhatnak.

Adószakértők szerint néhány merész húzással megúszható a telekáfa, de a trükkök is pénzbe kerülnek, és később sok gonddal járhatnak. – Vállalkozó szelleműek az idén is kereskedhetnek áfamentesen telkekkel. A legegyszerűbb módszer az, ha nem telkeket, hanem cégeket adunk-veszünk, Ebben az esetben a társaság egyetlen vagyona valamilyen ingatlan, így a cég eladásával, elletve vásárlásával az ingatlan is automatikusan gazdát cserél.

Ha az üzlet túl népszerű lesz, vélhetően hamarosan bezáródik ez a kiskapu. A módszer hátránya, hogy magánszemélyek valószínűleg nem szívesen vásárolnának, kft.-ket, ha költözni akarnak.- Áfát spórolhattak, ám illetékterheket kaptak cserébe azok az építtetők, akik tavaly eladták új lakásaikat ingatlanforgalmazóknak.

A forgalmazók ezután már használt lakásokat adnak el, amelyeket nem terhel áfa. Az áfa helyett így azonban illetéket kell fizetni. Lakás esetében négymillió forintig 2 %, ill. 4M feletti részre 6 %. Osztás-szorzás után eldönthető, melyik lehetőség kerül többe, és az sem kizárt, hogy kevesebb az áfa, mint az illeték. Azt azonban mindenképp figyelembe kellett venni egy ilyen ügyletnél, hogy a magánszemély vevő nem használhatja ki maximálisan a lakáshitelezés kedvezményeit. Mivel használt lakást vásárol, csak a jelentősen csökkentett összegű és kevésbé támogatott kamattámogatást veheti igénybe.

A magánszemélyek is kihasználhatják, hogy áfamentesen értékesíthetnek. Ők vásárolhatnak például önkormányzattól tárgyi adómentesen építési telket. Erre a telekre egy ingatlanberuházó cég társasházat emel. A lakások leendő tulajdonosai ezután a társaságtól megvásárolják a lakást, a magánszemélytől pedig a telekhányadot. Utóbbi nem is szükséges feltétlenül, mert az épület tulajdonosait automatikusan megilleti a földhasználati jog, tehát nem fordulhat elő, hogy a telek tulajdonosa egyszer csak nem engedi be őket. Bár ebben az esetben a telek tulajdonosa elvben nem csinál üzletet. Viszont ez a módszer sem kockázatmentes. A törvény szerint ugyanis csak akkor értékesíthet magánszemély áfamentesen, ha ez egyszeri, azaz nem üzletszerű tevékenység: egy megörökölt ház eladása például tipikusan ilyen.

Ha a magánszemély vásárol egy telket, majd azt tízfelé szabdalva eladja, az adóhivatal könnyedén üzletszerű értékesítésnek tarthatja, s ez már normál áfát jelent. Ugyanebbe a problémába ütközhet a magánszemély, ha megveszi a telket. Az önkormányzat ugyanis csak négymillió forintig adhat el nulla kulccsal telket, afölött már nem. Ha a magánszemély egymást követő napokon több, négymillió alatti telket vásárol az önkormányzattól, az még könnyebben ítélhető üzletszerűnek ha a társasházi példánál maradunk, beláthatjuk, hogy a négymillió forintos telek túl kicsi lesz. Utóbbit több magánszemély bevonásával lehet áthidalni.

További cikkeket találhat ingatlanokkal, lakásokkal-házakkal-telkekkel kapcsolatban az eladó lakások, eladó házak, eladó villák honlapjain:

www.budailakasok.hu

www.budaivillak.hu

www.estates.hu

www.magyaringatlan.com

www.pestilakasok.hu

www.otthoncentrum.com

Címkék: Hírforrás