Az EKB nem avatkozik be euró árfolyamába

Az euró drágulása nem fog ártani az euróövezeti gazdaságok javulásának, és az Európai Központi Bank (EKB) nem kíván beavatkozni az euró árfolyamának csökkentése végett - mondta az EKB kormányzótanácsának tagja, Nikolasz Garganasz,a görög központi bank elnöke.

Az export növekedése a külföldi kereslettől függ, és az továbbra is jó – mondta Garganasz – A valuta-árfolyamok alakítását a legjobb a piacra hagyni – tette hozzá.

A dollár október közepe óta ismét mind jobban gyengül az euróhoz képest, a nagy amerikai ikerdeficit miatt, amely elemzők szerint bizonyára növekedhet a második Bush-kormányzat idején. A dollár a november eleji amerikai elnökválasztás óta még meredekebben esik, és szerdán új mélypontra érkezett, így az euró újabb történelmi rekordra drágult rövid időre az európai forgalomban, arra a piaci meggyőződésre, hogy a világ vezető központi bankjai nem avatkoznak be. Az egyeztetett beavatkozás lehetőségét John Snow amerikai pénzügyminiszter már az utóbbi napokban kizárta több európai előadásában, egyre ismételve, hogy az árfolyamokat a piacra kell bízni.

Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,17 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,18 dolláros napi csúcsot ért el a közös valuta, és ez maradt a rekordja tavaly májusig.

Eddigi mélypontja 0,822 dollár volt, 2000. októberben.

Az eddigi csúcsát szerdán napközben érte el az európai forgalomban, 1,304 dolláron. Idei mélypontja április 26-án volt 1,176 dolláron, Tokióban, egy korábbi, február 18-i, 1,292 dolláros csúcsdöntés után az európai forgalomban. Tavaly az euró közel 20 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Szerda este az euró 1,301 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, 0,006 dollárral drágább a keddi későinél.

Címkék: archívum