Elrabolták az iraki miniszterelnök családját

Iraki felkelők túszul ejtették a miniszterelnök három családtagját, az ostromlott Falúdzsában ezrek maradtak élelem és víz nélkül, a szunnita Iszlám Párt pedig bejelentette, hogy kilép a kormányból. Teljes a káosz.

Az iraki felkelők túszul ejtették Ijad Allavi kormányfő unokatestvérét, annak feleségét, és még egy rokonát. Az eset még kedden reggel történt, de csak most adtak hírt róla. Egyelőre nem közölték, hogy mit követlenek szabadon engedésükért – olvasható a Magyar Rádió honlapján.

Fallúdzsánál a Vöröskereszt szerint napok óta több ezer iraki van élelem és víz nélkül, miután elhagyták otthonaikat a harcok miatt. A nemzetközi segélyszervezet szóvivője hangsúlyozza, hogy a menekülteknek orvosi ellátásra és szállásra is szükségük lenne, de az volna a legjobb, ha mihamarabb visszatérhetnének otthonaikba.

Több ország, közöttük Oroszország felszólította az ostromban részt vevő erőket, hogy ne okozzanak fölösleges szenvedést a polgári lakosságnak. Az ENSZ menekültügyi szervezete szintén aggodalmát fejezte ki a civil lakosság szenvedései miatt, és arra figyelmeztetett, hogy meg kell oldani a Falludzsából elmenekült több tízezer civil elhelyezését, élelmezését és orvosi ellátását.


Nem lehet tudni pontosan, hogy mennyien maradtak a városban, mert a 300 ezernyi lakosból sokan családtagjaikkal együtt elmenekültek, hogy elkerüljék az offenzívát megelőző légicsapásokat.


Szemtanúk szerint az ellenállók kitartóan védekeznek, de az iraki külügyminiszter kijelentette, hogy Falludzsa napokon belül elesik. Falludzsa ostromában eddig 12 amerikai katona vesztette életét – jelentette be Thomas Metz altábornagy.

Miközben Fallúdzsában az amerikai csapatok és az iraki kormánykatonák behatoltak a város központjába, az Iszlám Párt nevű szunnita politikai erő bejelentette, hogy a város ostroma miatt kilép az iraki ideiglenes kormányból. Szunnita vallási vezetők már a január végi választások bojkottjára szólítanak fel – írja a Népszabadság. Lehet, hogy a háborúval kapcsolatos legpesszimistább forgatókönyv válik valóra és Irakban síita vallási pártok kerülnek hatalomra, amelyek bosszút állnak a Szaddám Huszein diktatúrájában a rendszer támaszául szolgáló szunnita kisebbségen. A lap szerint a káoszban biztosra vehető Törökország és Irán beavatkozása.

Címkék: archívum