Onkológiai Betegnap

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság III. Kongresszusát 2004. november 17-20-a között Budapesten tartja. A rendezvény egyik legfontosabb eseménye a november 17-i, az MKOT és a betegszervezetek közös szervezésében lebonyolításra kerülő Betegnap.

-A rendezvény célja, hogy hasznos információkkal lássa el a daganatos betegséggel élőket, és segítse őket abban, hogy az orvosokkal együttműködve maguk is bekapcsolódhassanak a gyógyítás folyamatába.

-A fent megjelölt célt a betegszervezetek által szervezett előadások megtartásával, kiscsoportos, betegségcsoportok szerint szervett foglalkozások és szakorvosi tanácsadás segítségével szeretnénk elérni.


Együtt a rák ellen -Onkológiai Betegnap 2004. november 17.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2004. november 17-e és 20-a között harmadik alkalommal rendezi meg kétévente esedékes kongresszusát. A rendezvény egyik legfontosabb eseményének a november 17-i, az MKOT és a betegszervezetek közös szervezésében lebonyolított Betegnap ígérkezik, melynek célja, hogy hasznos információkkal lássa el a daganatos betegséggel élőket, és segítse őket abban, hogy az orvosokkal együttműködve maguk is bekapcsolódhassanak a gyógyítás folyamatába.

A betegség, különösen az onkológiai megbetegedések felismerése minden ember számára hatalmas megrázkódtatást, komoly pszichológiai problémát jelent. A rákos betegek közül sokan – érthető módon – elkeseredetté, kedvtelenné válnak; ám a gyógyulási folyamat egyik legfontosabb tényezője épp a pozitív hozzáállás és a betegség elfogadása.

A gyógyulni akarás, az orvosokkal és ápolókkal való együttműködéssel és a különféle terápiás, életminőség-javító tevékenységekben való részvétel alapfeltétele annak, hogy a daganatos megbetegedésekben szenvedők sikerrel vegyék fel a harcot a pusztító kór ellen.

Hazánkban a daganatos betegségek „közszájon forgó” beszédtémának számítanak – mégis, a társadalom onkológiai megbetegedésekkel kapcsolatos ismeretei rendkívül hiányosak: talán ez az oka annak, hogy az egészséges emberek kevéssé toleránsak beteg társaikkal szemben. Ez sokszor komoly, a betegek gyógyulását, terápiáját is befolyásoló problémákhoz vezethet. Ezért is fontos, hogy az érintettek felvállalják betegségüket, és megtanuljanak együtt élni a problémával; kivívják társaik megbecsülését, ezzel is elősegítve saját társadalmi reintegrációjukat.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság harmadik, november 17-e és 20-a között megrendezésre kerülő kongresszusának keretében lebonyolított, az MKOT, a Rákbetegek Országos Szövetsége és a Rákliga összefogásával létrejött Betegnap célja, hogy segítse azokat a rákbetegeket, akik változtatni kívánnak az életükön, és szeretnének egészséges társaikkal egyetemben megismerni saját helyzetüket, betegségüket.

Az egésznapos, ingyenes rendezvény keretében a betegszervezetek által szervezett előadásokon vehetnek részt az érdeklődők. Az előadások a rák kialakulásával, a pszichoonkológiával (Élet a rákkal), a gyógyítás lehetőségeivel, a betegség és táplálkozás összefüggéseivel, valamint a betegek érdekképviseletével foglalkoznak.

Ebéd után kiscsoportos foglalkozások várják az érdeklődőket, ahol közvetlenül – személyes tapasztalataikat is megosztva – kaphatnak információt többek között a klinikai vizsgálatokról, az információs lehetőségekről és az orvos – beteg kapcsolatról.
A betegcsoportok diagnózis szerinti bontása lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek kiscsoportos foglalkozások keretében beszélhessenek betegségükről a szakértőkkel.

A Betegnap egyik kísérő programja a 17 órakor kezdődő kerekasztal beszélgetés. A fórum célja a párbeszéd szervezett elindítása az egészségügyi ellátás szereplőivel, a kormányzat képviselőivel.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság Betegnapjának programját vacsorával egybekötött gálaest zárja.

A rendezvényre, előzetes regisztráció alapján, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Betegnappal kapcsolatos további információért és jelentkezési lapért kérjük, hívják a 374-7030-as telefonszámot.

Helyszín: Hilton Budapest Hotel Westend
Cím: 1062 Budapest, Váci út 1-3.

Időpont: 2004. november 17., szerda


A rendezvény részletes programja

10.00 – 12.15 Plenáris ülés
10.00-10.10 Bodoky György: Megnyitó
10.10-10.35 Székely Eszter: A rák kialakulása
10.35-11.00 Szánthó János: Az onkológia gyógyító rendszere
11.00-11.25 Zajkás Gábor: A daganatos beteg és a táplálkozás
11.25-11.50 Rohánszky Magdolna: Élet a rákkal, a psycho-onkológus szerepe
11.50-12.15 Halasi Szilvia: Betegszervezetek és érdekképviseletek

12.30-14.00 Ebéd

14.00-15.00 Kiscsoportos foglalkozás
Tari Ágnes: Orvos-beteg kapcsolat, kommunikáció
Orosz Katalin: Feszültségoldás,relaxáció, viselkedés terápia
Végh Éva: Klinikai vizsgálatok
Vadnai Ágnes: Információs lehetőségek a daganatos betegségekről

15.00-15.30 Kávészünet

15.30-16.45 Érdeklődés szerinti betegcsoport foglalkozás
Emlő: Nagykálnai Tamás
Vastagbél: Bodoky György
Tüdő: Kovács Gábor
Uro-onkológia: Baki Márta
Bőr: Oláh Judit
Nőgyógyászat: Szántó András
Fej-nyak: Iványi Emőke
GIST: Pápai Zsuzsanna

17.00-18.00 Kerekasztal fórum

18.30-19.30 Vacsora

19.30- Műsoros est

Címkék: Hírforrás