Káosztól félti az EU-t egy leköszönő biztos

További országok - például Törökország - felvétele "vagy káoszt okozna, vagy bürokratikus szörnyszülötté változtatná Brüsszelt" - mondta a Financial Timesnak az EU belső piaci biztosa.

Frits Bolkestein a brit üzleti napilap hétfői számábanmegjelent interjúban úgy vélte: az unió “40 tagállammal” már nem lenne működőképes.

A tisztviselő szerint Törökország beengedésével nemigen lehetne érvet találni Ukrajna felvételének elutasítására. A Nyugat-Balkán már úton van az EU felé, “aztán jön Fehéroroszország, majd Moldova … a folyamat végén, amely 20 évet is igénybe vehet, már csak Oroszország maradna kívül” – mondta Bolkestein.

A brüsszeli biztos szerint nem lehet abban reménykedni, hogy az EU folyamatos bővítésével fenntartható ugyanaz az irányítási színvonal.

A leköszönő bizottsági biztos kijelentette: már “nem tűnik elérhetőnek” az a cél, hogy 2010-re az EU legyen a világ legversenyképesebb gazdasága. A 2000 márciusában, Lisszabonban meghirdetett programot ugyanis sok kiegészítő célkitűzéssel terhelték túl – ilyen például a társadalmi kohézió vagy a fenntartható fejlődés programja -, ezért karcsúsítani kell. “A lisszaboni mozdonyra túl sok vagont kapcsoltak, és ezekre boldog-boldogtalan felszállt” – fogalmazott a holland EU-biztos.

A tisztviselő Németország és Franciaország “régi vágású iparpolitikai gondolkodásmódját” hibáztatta az unión belüli magas munkanélküliségért, és “az államilag támogatott állami ipari bajnokok” fenntartásának gyakorlatáért Nicolas Sarkozy francia pénzügyminisztert tette felelőssé.

Frits Bolkestein az interjúban felszólította a novemberben hivatalba lépő új bizottság elnökét, José Manuel Barrosót, hogy “néhány alapvető igazságot mondjon ki nyilvánosan”. Ezek egyike lenne az, hogy az EU soha nem alakul át szövetségi állammá – mondta, hozzátéve: ez hivatalosan még soha nem hangzott el, és “ideje, hogy valaki kimondja”.

A tisztviselő szerint a szövetségi Európa ideája “rossz gondolatokat szül”. Ezek egyike, hogy a bizottság Európa kormánya, jóllehet nem az, bár “Romano Prodi (hamarosan leköszönő bizottsági elnök) sajnálatos módon erről beszélt mandátuma elején” – mondta Bolkestein a Financial Timesnak.

Címkék: archívum