Új elnököt választ az MSZP

Szombaton zárt üléssel folytatódott az MSZP tisztújító kongresszusa, amely a nap végén megválasztja a párt új elnökét. A tanácskozás kezdetén Gyurcsány Ferenc és Horn Gyula is beszédet mondott.

Zárt üléssel folytatja munkáját az MSZP tisztújító kongresszusa, amely megválasztja a párt új vezetőit.
Az elnöki posztra Hiller István mellett Szekeres Imre pályázik, akit alelnöknek is jelöltek. Az alelnöki tisztségért Juhász Ferenc és Újhelyi István is versenybe szállt.

A leköszönő pártelnök, Kovács László pénteken arról beszélt, hogy az MSZP az eddigi legsikeresebb magyar párt, de az utóbbi időben veszített népszerűségéből. A pártelnök kijelentette, hogy fordulatot vár a tisztújító kongresszustól.

Gyurcsány Ferenc beszédéből

A szombati tanácskozás kezdetén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet, amelyben kijelentette: nem elegendő, ha csak az állam, a kormány van lendületben, az embereknek, a községeknek és Budapestnek is lendületbe kell kerülnie. Szólt arról, hogy a kormány az embereket nem mentheti meg a versenytől, de képessé tudja tenni őket arra, hogy alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. “Aki csak elosztásban gondolkodik, annak üres marad a zsebe”, mondta a kormányfő, hozzátéve: ehhez rugalmasabb oktatás, és kutatás kell. “A magyar jövő a magyar iskolákon, a magyar kutatáson, a tudományon múlik” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki beszédében élesen bírálta a jobboldalt.

A miniszterelnök, jelezve, hogy négy gyermek apjaként a konfliktust megelőző politikában hisz, azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak tengernyi szüksége van hazafiságra, több demokratára, és szociáldemokrata programra. Mint mondta, a hazafiság nem nemzeti sértettséget, és nemzeti felsőbbrendűséget jelent.

“Ez nem hazafiság, ez nacionalizmus, ezt hagyjuk meg a jobboldalnak” – tette hozzá. Kiemelte: a hazafiság közös szociális kulturális és gazdasági nemzeti kereteink megerősítése. Demokratának lenni annyi, mint “elhinni, hogy az erő amely összetart egy közösséget, az nem a tekintély felsőbbrendűségéből fakad” – mondta.

A kormányfő beszédében az állam szerepe kapcsán kijelentette: a liberálisok lenézik az államot, a konzervatívok istenítik, “mi majd használni fogjuk az államot”. Kifejtette: a magánkezdeményezések, és a jól megfogalmazott állami szerepvállalás együttese viszi előre az országot.

A kormányfő – utalva Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnökének pénteki beszédére is – arra hívta fel a figyelmet, hogy a legversenyképesebb országokban, Svédországban, Finnországban, Norvégiában vagy Dániában nem alacsonyak az adók, az állam jól szervezett szolgáltatásaival teszi versenyképessé az embereket. “A jobboldal nem tud számolni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a jövő évi költségvetés kapcsán, majd hozzátette: az ellenzék állításaival ellentétben nem emelkednek, hanem fél százalékponttal csökkennek jövőre az adóterhek.

A kormányfő beszéde végén a helyi erők mozgósítását szorgalmazta, és azt mondta: “a ti dolgotok, hogy változtassatok, (…) ne tudjatok nyugodtan aludni, forogjon az agyatok, hogy mit tehettek még ezért az országért”. Gyurcsány Ferencet beszéde után hosszasan tapsolták a jelenlévők. A kongresszuson részt vett Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, akit a levezető elnök, Katona Béla külön köszöntött.

Horn: ez a kormány megnyerheti a választásokat

Horn Gyula szintén beszédet tartott, amelyben hangsólyozta: a mostani kormány az, amely megnyerheti a 2006-os választást. “Több próbálkozásra nincs lehetőségünk és időnk. Ez a kormány, ami van, egyetlen, amelyik megnyerheti a következő választást” – fogalmazott a volt miniszterelnök.  Hozzáfűzte: “vegye észre, tudja mindenki azt, hogy egy év kegyelmi időt kaptunk a sorstól, ami azt jelenti, hogy vagy végigmegyünk az úton, amit meghirdetett a kormány a parlamentben és azon kívül, vagy pedig nem igazoljuk a választók bizalmát, és az kudarcot jelentene”.

Mint mondta, azt szeretné, hogy ciklus végig mindenki támogassa a kormányt azért, hogy 2006 után is támogathassa. Horn Gyula a kormányfőváltásról szólva elmondta: “ahogy a szocialista párt kezelte az augusztusban kirobbant válságot: példamutató. Ennek a kezelése gyors volt, szakszerű és nem utolsósorban demokratikus”.

A volt kormányfő hozzáfűzte: ez a korszak megtalálta a maga emberét. A politikus szerint a pártban nem csupán fiatalításról van szó, hanem a középgeneráció “triumfjáról”, diadaláról. Mint mondta, ebben semmi rossz nincs, sőt jó abban az értelemben, hogy elkezdődjön a társadalmi párbeszéd ezzel a generációval.
Horn Gyula zárszavában azt mondta: “az MSZP-ben több tábor van, de a párt egy.” A volt miniszterelnök beszéde után a kongresszus zárt ajtók mögött folytatta a munkáját.

Címkék: archívum