Megegyezett a Karstadt a szakszervezetekkel

Huszonkilenc órás maratoni tárgyalássorozat után megegyezett a szanálási tervben a válságban levő KarstadtQuelle német kereskedelmi hálózat vezetése és a ver.di szakszervezeti szövetség.

A tárgyalókat erős időkorlát kötötte: a csütörtökön ülésező felügyelő bizottság csak akkor hagyhatja jóvá a cég megmentését célzó 500 millió eurós tőkeemelést, ha a szakszervezetekkel előbb sikerül megállapodni a szanálási tervben, és ez a bankhitelek meghosszabbításának is alapvető feltétele volt.

A megállapodás részleteiből annyi vált ismeretessé, hogy mintegy százezer állás közül mintegy öt és fél ezer munkahely szűnik meg a vállalatnál, a fizetéseket pedig három évre befagyasztják. Négyezer áruházi és másfél ezer csomagküldői munkahelyet számolnak fel három év alatt. 

A 5500 munkahelyet úgymond fluktuáció útján szüntetik meg. A tárgyalásokat a szakszervezet részéről vezető Franziska Wiethold “a legkeserűbb pirulának” azt nevezte, hogy az alkalmazottaknak legalább három évig le kell mondaniuk a béremelésről, illetve: elhalasztanák az emelés kifizetését arra az időre, amikor a KarstadtQuelle ismét tud osztalékot fizetni részvényeseinek.

A százezer embert foglalkoztató KarstadtQuelle 181 áruházat üzemeltet, s korábban arról volt szó, hogy a 181-ből 77 kisebb áruházat külön társaságba kiszerveznek, majd pedig megválnak tőlük. A csütörtöki sajtóértekezleten viszont arról számoltak be, hogy a 77 áruház közül 67-nek a fennmaradását átmenetileg sikerült biztosítani. A KarstadtQuelle igyekszik megszabadulni a nem igazán profiljába vágó üzleti tevékenységtől is.

Az esseni konszern az idei évet is veszteséggel kezdte: a 298 millió eurós első félévi veszteség hatszor nagyobb a tavalyinál. A forgalom hat százalékkal, 6,87 milliárd euróra esett vissza.

Címkék: archívum